Η εγγύτητα με τον ορεινό όγκο της Όχης κάνει το Μαρμάρι κατάλληλο προορισμό και για όσους προτιμούν τις στεριανές εξερευνήσεις, καθώς τα φαράγγια (όπως το γνωστό φαράγγι Δημοσάρη) και τα μονοπάτια που βρίσκονται σε μικρή απόσταση προσελκύουν πλήθος πεζοπόρων και φυσιολατρών. Πέρα από πολλές επιλογές για δραστηριότητες στη φύση, το Μαρμάρι προσφέρεται και για χαλαρές στιγμές και ξεκούραση. Στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε σύγχρονα ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς και πλήθος επιλογών για φαγητό και διασκέδαση που καλύπτουν κάθε προτίμηση και budget.
Μαρμάρι από το μάρμαρο: Η ιστορία του Μαρμαρίου ξεκινά κατά την αρχαιότητα και τους ομηρικούς χρόνους. Σύμφωνα με τις περιγραφές του Ομήρου, ο αρχαίος οικισμός βρισκόταν στη σημερινή θέση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει απομεινάρια κυρίως κιόνων. Αργότερα, η εξόρυξη μαρμάρου από τα λατομεία της ευρύτερης περιοχής έδωσε στην πόλη το σημερινό όνομά της. Όπως μάλιστα αναφέρει ο ιστορικός Στράβων, το εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο προοριζόταν για την κατασκευή ιερών και μονοκόμματων κιόνων, και εξαγόταν σε πολλές πόλεις του αρχαίου κόσμου.
Σε καταπράσινο φόντο: Σε κοντινή απόσταση από το Μαρμάρι βρίσκονται διασκορπισμένα καταπράσινα, γραφικά χωριά. Μεσόγεια τα περισσότερα, αξίζουν την προσοχή σας καθώς, πέρα από το πανέμορφο φυσικό τοπίο, αποτελούν αφετηρία για πεζοπορικές διαδρομές, ενώ διαθέτουν παραδοσιακές ταβέρνες που μαγειρεύουν κυρίως με ντόπια υλικά. Με κατεύθυνση βόρεια βρίσκονται το χωριό Στουππαίοι και ο οικισμός Βαρελλαίοι, γνωστός για την υπέροχη παραλία του. Μόλις 9 χιλιόμετρα από το Μαρμάρι, το Παραδείσι θα σας εντυπωσιάσει: καστανιές, κερασιές και πυκνή βλάστηση με γάργαρα νερά.
Προς την πλευρά του Αιγαίου, στα βορειοανατολικά, το Ακταίο προσφέρει πανοραμική θέα προς τη θάλασσα, ενώ το παρακείμενο Κάστρο Φυλάγρας είναι δημοφιλής προορισμός για πεζοπορία. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Γιαννίτσι, ενώ στη σκιά της Μπούλιας (η κορυφή της Όχης με υψόμετρο 1.127 μέτρα) είναι κτισμένος ο Άγιος Δημήτριος, από όπου ξεκινά φαράγγι που καταλήγει στην ομώνυμη παραλία. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το φαράγγι Δημοσάρη. Το ορεινό Πόθι, ο Μελισσώνας και το Κατσαρώνι αξίζουν επίσης μια βόλτα.
Προτάσεις για δραστηριότητες: Wind & Kite Surfing: Οι ισχυροί βοριάδες που πνέουν το καλοκαίρι στο Νότιο Ευβοϊκό είναι ιδανικοί για τους απανταχού windsurfers και kitesurfers. Η παραλία Μεγάλη Άμμος αποτελεί δημοφιλή προορισμό διεθνώς και μην εκπλαγείτε αν συναντήσετε περισσότερους ξένους από Έλληνες φίλους των συγκεκριμένων σπορ. Η παραλία βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα δεξιά από το λιμάνι του Μαρμαρίου και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτή είναι καλός, με ένα μικρό τμήμα βατού χωματόδρομου στο τέλος. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το νησάκι Μικρός Πεταλιός, δημιουργώντας ένα φυσικό στένωμα με ισχυρά θαλάσσια ρεύματα. Στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι που φτάνουν από τα 4 έως και τα 7 μποφόρ (καμιά φορά και περισσότερο), ιδιαίτερα κατά τον Αύγουστο που εκδηλώνονται τα μελτέμια. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να γνωρίζετε την πρόγνωση έντασης ανέμων για την περίοδο που θα επισκεφθείτε την περιοχή.
Πεζοπορία στο φαράγγι Δημοσάρη: Το φαράγγι βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Όρους Όχη και έχει συνολικό μήκος περίπου 10 χιλιόμετρα. Η πεζοπορική διαδρομή ξεκινά στη θέση Πετροκάναλο (σε υψόμετρο 950 μέτρων), όπου θα φτάσετε με το αυτοκίνητο, και καταλήγει στην παραλία των Καλλιανών. Το μονοπάτι διαθέτει σήμανση και είναι βατό. Στα αριστερά σας τρέχει το ρέμα Δημοσάρη, το οποίο διασχίζει το φαράγγι και εκβάλλει στο Αιγαίο Πέλαγος. Λίγο μετά τον οικισμό Λενοσαίοι βρίσκεται η θέση Σκάλα, το πιο στενό σημείο του φαραγγιού, όπου σχηματίζονται μικροί καταρράκτες και φυσικές κολυμβήθρες. Όσοι τολμηροί, δοκιμάστε να βουτήξετε.
Να είστε όμως προετοιμασμένοι, καθώς τα τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά του ρέματος είναι παγωμένα ακόμα και το καλοκαίρι. Η διαδρομή έχει οργιώδη βλάστηση και είναι κατηφορική σε όλο το μήκος της. Θεωρείται σχετικά εύκολη, ενώ η απόσταση μέχρι τους Καλλιάνους καλύπτεται σε περίπου 4 έως 5 ώρες, ανάλογα με το ρυθμό σας. Το αρχικό τμήμα της μέχρι τους Λενοσαίους, όπου περπατάτε σε μεσαιωνικό λιθόστρωτο μονοπάτι, είναι πιο απότομο. Από εκεί και κάτω η διαδρομή ακολουθεί την κοίτη του ρέματος έως το γεφυράκι της παραλίας των Καλλιανών, ενώ η κατάβαση γίνεται πιο εύκολη.
Το φαράγγι είναι προστατευόμενο και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, καθώς αποτελεί οικότοπο σπάνιας χλωρίδας και πανίδας. Θαυμάστε τις χαρακτηριστικές μπλε λιβελούλες και τα αγριολούλουδα, ενώ φιδαετοί, μπούφοι, κότσυφες και νεροβάτραχοι θα σας συνοδεύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Στο φαράγγι υπάρχουν πολλά ήδη φιδιών, οπότε αν το διασχίσετε καλοκαίρι, φροντίστε να είστε ντυμένοι κατάλληλα. Αν δεν θέλετε να επιστρέψετε από την ίδια διαδρομή (που στην επιστροφή είναι ανηφορική), θα πρέπει να μεριμνήσετε για τη μεταφορά σας από την παραλία των Καλλιανών. Στον παραλιακό δρόμο της Καρύστου υπάρχει ειδικό περίπτερο, από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε χάρτη του φαραγγιού και να μάθετε λεπτομέρειες για την περιοχή.
Οι καλύτερες παραλίες: Η Μεγάλη Άμμος, που βρίσκεται απέναντι από το νησάκι του Μικρού Πεταλιού, είναι η ιδανική παραλία για τους λάτρεις του windsurfing και kitesurfing. Για όσους προτιμούν κολύμπι σε πιο ήρεμα νερά, η προστατευμένη από τους βοριάδες παραλία Ζαστάνη απλώνεται κάτω από τη σκιά μιας σειράς απότομων βράχων και βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από ένα χιλιόμετρο από τη Μεγάλη Άμμο. Κατευθυνόμενοι αριστερά από το λιμάνι του Μαρμαρίου, ένα περίπου χιλιόμετρο από τον οικισμό και την παραλία Κοκκίνης, ο Φηγιάς αποτελεί δημοφιλή επιλογή για όσους θέλουν χαλαρές βουτιές κοντά σε οργανωμένες τουριστικές υποδομές. Όσοι πάλι έχετε πιο περιπετειώδη διάθεση, κατευθυνθείτε νότια, προς τις παραλίες Άγιος Δημήτριος και Γιαννίτσι. Η διαδρομή έχει στροφές, αλλά θα σας αποζημιώσει με την ομορφιά της και τη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Tip: Απολαύστε το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα στο Μαρμάρι, με φόντο το σύμπλεγμα των νήσων Πεταλιών, πίνοντας το ουζάκι σας συνοδεία εκλεκτών ψαρομεζέδων. | Ιnfo: Το Μαρμάρι συνδέεται με το λιμάνι της Ραφήνας με καθημερινά δρομολόγια.