Ένα κρητικό πιάτο που αναδεικνύει τούς ευφάνταστους συνδυασμούς της μεσογειακής διατροφής.
για 4-6 άτομα
1 ½ φλιτζ. τσαγιού λαδόχοντρο ή τραχανά
1 μέτριο κρεμμύδι
3-4 ώριμες ντομάτες (ψιλοκομμένες)
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
½ κιλό φασολάκια φρέσκα
μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πλένετε τα φασολάκια, τα καθαρίζετε και τα κόβετε στα δύο ή στα τρία. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβετε. Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι μια μερικά λεπτά, μέχρι να ξανθύνει. Ρίχνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και σιγοβράζετε για 10 λεπτά περίπου.
Προσθέτετε 5 φλιτζάνια νερό και το λαδόχοντρο και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει μια 10-15 λεπτά ακόμη. Ρίχνετε τα φασολάκια, αλάτι και πιπέρι και βράζετε για ½ ώρα ακόμη.
Σερβίρετε το φαγητό σε μπολ ή σε βαθιά πιάτα, ζεστό, πασπαλισμένο προαιρετικά με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή πιπέρι.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50-55 λεπτά