18.9.22

Νομός Αχαΐας: Φαράγγι του Βουραϊκού


Στη βορεινή πλευρά της κοιλάδας των Καλαβρύτων αρχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, που έχει πάρει την ονομασία του από τον αντίστοιχο ποταμό. Ο ποταμός βρίσκεται στην Αχαΐα και έχει μήκος 37,5 χιλιόμετρα. Πηγάζει ανάμεσα στις ανατολικές προεκτάσεις του Ερυμάνθου και τις δυτικές του Χελμού. H εντυπωσιακή χαράδρα που έχει δημιουργήσει ο ποταμός έχει μήκος περίπου 22 χιλιόμετρα. Το πεζοπορικό μονοπάτι που ακολουθούν όλοι, βρίσκεται παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή του διάσημου Οδοντωτού Σιδηροδρόμου και είναι σηματοδοτημένο ως Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Το ομορφότερο τμήμα σύμφωνα με πολλούς, είναι η διαδρομή μεταξύ του γραφικού χωριού Ζαχλωρού και του Διακοπτού.

Μέχρι την Ζαχλωρού μπορείτε να πάτε με το τρένο και από εκεί να ξεκινήσετε την διαδρομή σας, όπως κάναμε και εμείς. Αυτό ουσιαστικά είναι και το τμήμα που βρίσκεται το φαράγγι μήκους 13 χιλιομέτρων. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα κατάβασης ολόκληρης της διαδρομής που είναι 20 χιλιόμετρα ή της μικρότερης στα 13 χιλιόμετρα. Η συγκεκριμένη διαδρομή έχει επίσης χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων. Χρονικά το κατέβασμα απαιτεί περίπου 6 ώρες και το ανέβασμα περίπου 7-8 ώρες, αν δεν επιλέξετε να ανεβείτε με το τρένο. Οι παραπάνω χρόνοι προφανώς διαφέρουν ανάλογα και με την φυσική κατάσταση του γκρουπ με το οποίο έχετε πάει.

Το σίγουρο είναι πως η διαδρομή μόνο αδιάφορους δεν θα σας αφήσει. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στην διάρκεια της διαδρομής θα δείτε επιβλητικές πλαγιές, καταρράκτες, εντυπωσιακά τούνελ και θα περπατήσετε πάνω στις γραμμές του Οδοντωτού. Ακόμη, καθώς εξελίσσεται η κατάβαση σας στο φαράγγι αρκετές φορές θα πετύχετε και το τρενάκι που εκτελεί τα δρομολόγια του. Κατά μήκος της διαδρομής πολλοί επιλέγουν να σταματήσουν σε διάφορα μέρη για πικ νικ μέσα στην φύση. Να προσθέσουμε, πως το μονοπάτι είναι ανοιχτό όλο το χρόνο εκτός από περιπτώσεις έκτακτων καιρικών συνθηκών. Κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου λαμβάνει χώρα το πανελλήνιο πέρασμα του Βουραϊκού όπου συμμετέχουν εκατοντάδες ορειβάτες και πεζοπόροι.

Σύμφωνα με τους μύθους το Φαράγγι πήρε το όνομα του από την Βούρα την κόρη της Ελίκης και του Ίωνα την οποία αγάπησε ο Ηρακλής. Κατά τον μύθο ο Ηρακλής άνοιξε το φαράγγι με το σπαθί του κόβοντας τον βράχο στα δυο. Ο λόγος, για να μπορέσει να περάσει, να φτάσει στη θάλασσα και να συναντήσει την Βούρα. Ιστορικά, η κοιλάδα του Βουραϊκού ήταν λίμνη, όπως και όλη η περιοχή γύρω από τα Καλάβρυτα. Τα νερά της βρήκαν διέξοδο προς τη θάλασσα σε βάθος χρόνου και δημιούργησαν το πανέμορφο αυτό φαράγγι.

Τον Μάρτιο του 1986, τέθηκαν σε εφαρμογή τα δρομολόγια του Οδοντωτού που διαπερνούσε το φαράγγι. Η μεγάλη κλίση της συγκεκριμένης γραμμής δεν επέτρεπε την κυκλοφορία ενός συμβατικού συρμού. Έτσι, ανάμεσα στις σιδηροτροχιές τοποθετήθηκε ένας οδοντωτός άξονας που επέτρεπε με τη λειτουργία ενός μηχανισμού, να ανέβει από το επίπεδο της θάλασσας στο σταθμό των Καλαβρύτων με υψόμετρο 750 μέτρα. Έχει το μικρότερο μήκος σε πλάτος γραμμών στην Ευρώπη (0,75 μ.). Στην πλατεία του οικισμού Διακοπτού θα δείτε τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και την παλιά ατμομηχανή του Οδοντωτού, που ονομαζόταν «Μουντζούρης».

Τι να έχω μαζί μου: Η Διάσχιση στο Φαράγγι του Βουραϊκού διαρκεί όπως αναφέραμε παραπάνω περίπου 6 ώρες. Αποτελεί αναμφισβήτητα μια ξεχωριστή εμπειρία για πεζοπόρους με καλή φυσική κατάσταση. Οι περισσότεροι προφανώς προτιμούν την κατάβαση και όχι την ανάβαση με την φορά του Οδοντωτού που είναι πολύ πιο απαιτητική λόγω της μεγάλης κλίσης. Συνοπτικά μαζί σας, ανεξαρτήτως της διαδρομής που θα επιλέξετε καλό είναι να έχετε τα παρακάτω: Παπούτσια ορειβατικά, για να κρατάνε σταθερά τα πόδια σας και να αποφύγετε κάθε κίνδυνο τραυματισμού. | Ένα ζευγάρι μπατόν για την πεζοπορία για μικρότερη καταπόνηση των γονάτων σας.

Ένα backpack για να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα πράγματα που θέλετε όπως φαγητό, ρούχα κ.τ.λ. | Action κάμερα για πιο έντονες στιγμές ή απλή DSLR για να απαθανατίσετε κάθε στιγμή σας εντός του φαραγγιού. (Προσοχή για όσους έχουν μαζί drone για το κακό σήμα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή του φαραγγιού. Είχε τύχει παιδί από την ομάδα μας να το χάσει στα βουνά) | Ρούχα ανάλογα της εποχής που θα επισκεφθείτε το φαράγγι. Επαφή με το νερό δεν υπάρχει, οπότε δεν χρειάζεστε κάτι αδιάβροχο.

Αν σε κάποιο σημείο υπάρχει έντονη κούραση και δεν μπορείτε να συνεχίσετε υπάρχει πάντα η επιλογή στην επόμενη στάση να πάρετε το τρένο που θα σας επιστρέψει στο Διακοπτό. Είναι εξίσου εντυπωσιακή και μοναδική η διαδρομή και μέσα από το τρένο. Και λιγότερο κουραστική. | Μπορείτε να κλείσετε ηλεκτρονικά το εισιτήριο για το τρενάκι και ίσως λίγο νωρίτερα καθώς τα εισιτήρια ειδικά τα Σ/Κ και τις πρωινές ώρες εξαντλούνται γρήγορα. | Μπορείτε ακόμη να δείτε από πριν τα δρομολόγια και τις στάσεις εντός του φαραγγιού για να έχετε μια γενικότερη εικόνα. | Η καλύτερη εποχή για επίσκεψη στο φαράγγι του Βουραϊκού είναι η άνοιξη. Οι θερμοκρασίες είναι ήπιες και το τοπίο μαγευτικό μιας και το ποτάμι είναι γεμάτο.