18.9.22

Χοιρινό με σελινόριζα αλά πολίτα

Χορταστικό καθημερινό φαγάκι για όλη την οικογένεια. Απολαύστε το με το αγαπημένο σας λευκό τυρί και χωριάτικο ψωμί.

για 4 άτομα

1 κιλό χοιρινό (χωρίς κόκαλο)
1 μεγάλη σελινόριζα
2 κλωνάρια σέλινο (ψιλοκομμένο)
1 κρεμμύδι (τριμμένο)
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 καρότα
χυμό 1 λεμονιού
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για το αβγολέμονο
1 αβγό
χυμό 1 ½ λεμονιού

Καθαρίζετε τη σελινόριζα, την κόβετε σε μεγάλα κομμάτια (κυδωνάτα) και τη βάζετε σε μπολ με νερό και το χυμό λεμονιού. Πλένετε το κρέας, το στεγνώνετε και το κόβετε σε μερίδες. Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβετε σε ροδέλες.

Ζεσταίνετε σε μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνετε στην κατσαρόλα όσο νερό χρειαστεί, μέχρι να σκεπαστεί καλά το κρέας. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να σιγοβράσει για 40-45 λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα τη σελινόριζα στραγγισμένη, τα καρότα και το σέλινο, αλάτι και πιπέρι (εάν χρειαστεί, θα προσθέσετε και λίγο ζεστό νερό). Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου, ώστε να μαλακώσουν και τα λαχανικά.

Τέλος, χτυπάτε σε μπολ το αβγό μαζί με το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε λίγο από το ζουμί του φαγητού και ρίχνετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε, κουνώντας την μερικές φορές και την ξαναβάζετε στη φωτιά. Περιμένετε λίγα λεπτά να ζεσταθεί το φαγητό, χωρίς να πάρει βράση και το κατεβάζετε από τη φωτιά. Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα, όσο είναι ακόμη ζεστό.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ½ ώρα περίπου