Η πίτσα με λαχανικά αποτελεί μια πολύ έξυπνη, θρεπτική επιλογή για το κολατσιό των μικρών μας φίλων.
για 6-8 κομμάτια περίπου
για τη ζύμη
350 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης (για όλες τις χρήσεις)
15 γραμ. μαγιά νωπή
180 ml νερό (χλιαρό)
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
για τη γέμιση
3-4 κουτ. σούπας σπιτική σάλτσα ντομάτας (με ρίγανη)
1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κίτρινο τυρί (με χαμηλά λιπαρά)
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
λίγα μανιτάρια
μερικές ελιές, ρίγανη
Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη: κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα. Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και ρίχνετε το μίγμα στο αλεύρι. Αρχίζετε να ζυμώνετε το μίγμα στο μίξερ ή με τα χέρια και προσθέτετε το αλάτι και το ελαιόλαδο, μέχρι να πετύχετε μια ζύμη ομοιογενή.
Σταματάτε το ζύμωμα και αφήνετε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα, σε ζεστό σημείο να φουσκώσει, να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 ώρα περίπου.
Ξαναζυμώνετε τη ζύμη για λίγα λεπτά και την πλάθετε σε μπάλα. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 0.5-1 εκ., την απλώνετε στο ταψί και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για ½ ώρα πριν τη γαρνίρετε με τα υλικά της συνταγής σας. Στο μεταξύ, πλένετε και καθαρίζετε όλα τα λαχανικά και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες.
Απλώνετε πάνω στη ζύμη λίγη σάλτσα ντομάτας. Από πάνω τοποθετείτε τα λαχανικά και τα πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και τη ρίγανη. Ψήνετε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθούν η ζύμη και τα λαχανικά και να λιώσει το τυρί.
Χρόνος αναμονής: 1 ½ ώρα
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:15 λεπτά