21.9.22

Νομός Αργολίδας: Το ιστορικό Άργος


Η πανάρχαια ιστορική πόλη που απέχει μόλις 120 χλμ. από την Αθήνα, ζει την τουριστική της ζωή στη σκιά της αίγλης του γειτονικού Ναυπλίου. Όμως, το Άργος έχει τον δικό του χαρακτήρα και πολλά να δείξει, ιδιαίτερα μετά την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου που ξεκίνησε το 2017 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι χώροι γύρω από τα ιστορικά κτήρια έχουν πεζοδρομηθεί, και μπορείτε να κάνετε τις βόλτες σας ήσυχα και άνετα, ανακαλύπτοντας γωνιές που πριν την ανάπλαση ήταν χαμένες στην άναρχη κίνηση. Το πιο εντυπωσιακό σημείο της πόλης, μετά τις αναπλάσεις, είναι σίγουρα η πλατεία του Αγίου Πέτρου μπροστά από τον καθεδρικό ναό της πόλης, ο οποίος χτίστηκε το 1859. Ένα τεράστιο σιντριβάνι μαζί με μερικά μικρότερα σχηματίζουν ένα «ποτάμι» το οποίο κυκλώνει την πλατεία, ενώ νησίδες πράσινου προικίζουν το χώρο με γενναίες δόσεις δροσιάς και χάρης.

Γύρω από την πλατεία, πλακόστρωτοι πεζόδρομοι γεμάτοι κίνηση, με δεκάδες καταστήματα, καφέ και κάποιες ταβέρνες, συνθέτουν μια ζωντανή, σύγχρονη ατμόσφαιρα. Κοντά στην πλατεία, στον πεζόδρομο της Βασιλίσσης Όλγας, θα συναντήσετε και το Αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Μέρος του κτηρίου αποτελεί το Καλλέργειο αρχοντικό, δηλαδή το σπίτι του στρατηγού Δημητρίου Καλλέργη, που χτίστηκε το 1830. Καθώς θα πίνετε τον καφέ σας το βλέμμα σας σίγουρα θα σταθεί στο Παλιό Δημαρχείο. Ένα ωραιότατο νεοκλασικό διώροφο κτήριο του 19ου αιώνα. Πετρόχτιστο, με αγάλματα στις άκρες του στηθαίου της στέγης, η οποία σκεπάζεται με κόκκινα κεραμίδια, και μία εντυπωσιακή διπλή σκάλα να οδηγεί στην είσοδο. Θεμελιώθηκε επί Καποδίστρια, του οποίου το όραμα για αρχιτεκτονική λάμψη και λειτουργική δομή του Άργους είναι ορατή και σε άλλα κτίσματα εκτός από το Δημαρχείο.

Στην καρδιά της πόλης: Λαμπρό δείγμα της καποδιστριακής πολεοδομικής λογικής είναι οι Στρατώνες του Καποδίστρια, στην καρδιά της πόλης. Το αρχικό κτήριο κατασκευάστηκε από τους Ενετούς γύρω στο 1690 για να λειτουργήσει σαν νοσοκομείο, ενώ αργότερα οι Τούρκοι το μετέτρεψαν σε παζάρι (Μπεζεστένι). Ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας το επιδιόρθωσε και δημιούργησε σε αυτήν τη θέση ένα ολόκληρο κτηριακό συγκρότημα, με σκοπό να στεγάσει τους στρατώνες του Ιππικού. Σήμερα, εκεί πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, στον χώρο στεγάζεται το Δημοτικό Θέατρο, η Φιλαρμονική του δήμου, το 1ο Σύστημα Προσκόπων και το εξαιρετικό Βυζαντινό Μουσείο, το πρώτο Βυζαντινό Μουσείο που άνοιξε τις πόρτες του σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Στο Βυζαντινό Μουσείο Άργους τα εκθέματα αναπτύσσονται σε τέσσερις βασικές ενότητες: Στην περίοδο από την ίδρυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι τον 7ο αιώνα, στον Βυζαντινό Μεσαίωνα (7ος-8ος αιώνας), στα χρόνια της μεσοβυζαντινής Αργολίδας (8ος-12ος αιώνας) και, τέλος, στο πιο ενδιαφέρον ίσως κομμάτι του μουσείου, το οποίο παρουσιάζει την Αργολίδα ως σημείο σύγκλισης πολιτισμών, εκεί όπου κάποτε συναντήθηκαν Σλάβοι, Φράγκοι, Αρβανίτες, Οθωμανοί. Και μόνο για αυτήν την ενότητα εκθεμάτων αξίζει η επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο.

Απέναντι από τους Στρατώνες του Καποδίστρια, ένα άλλο μεγαλοπρεπές, πανέμορφο κτήριο είναι η Δημοτική Αγορά. Σε νεοκλασικό ύφος, κατασκευάστηκε το 1889 απ’ τον αρχιτέκτονα Πάνο Καραθανασόπουλο, αποτελείται από τρία ενοποιημένα τμήματα και κοσμείται από εντυπωσιακές καμάρες, οι οποίες είναι, άλλωστε, αυτές που έδωσαν το όνομα τους στη Δημοτική Αγορά. Μέσα στο κτήριο της αγοράς «Καμάρες» υπάρχουν επίσης δύο διάδρομοι από συμπαθητικά μαγαζάκια. Λίγο πιο πέρα λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Σάββατο μεγάλο Παραδοσιακό Παζάρι, η Λαϊκή Αγορά του Άργους. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην πουλιέται εκεί: φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τους ντόπιους παραγωγούς, ξηροί καρποί, ελιές, ακόμα και ρούχα.

Όλοι οι πάγκοι βρίσκονται κάτω από ομπρέλες που ενώνονται η μία με την άλλη, σχηματίζοντας έναν ενιαίο χώρο γεμάτο ενέργεια. Διάσπαρτα μέσα στην πόλη βρίσκονται γωνιές και αξιοθέατα που όσοι θέλουν μπορούν να αναζητήσουν προτού προχωρήσουν στα αρχαία μνημεία που περιβάλλουν το Άργος. Το σπίτι του Σπυρίδωνα Τρικούπη, το οποίο χτίστηκε το 1900, ο πετρόκτιστος Σιδηροδρομικός Σταθμός χτισμένος στα τέλη του 19ου αιώνα, ρομαντικός και έρημος, ο ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, μετετρεμμένος σε τζαμί χωρίς το μιναρέ του, χτισμένος στα τέλη του 16ου αιώνα.

Τα αρχαία μνημεία δίπλα στο Άργος: Ο αρχαιολογικός χώρος του Άργους είναι από τους πιο ενδιαφέροντες στη βόρεια Πελοπόννησο. Το Αρχαίο Θέατρο-σκαμμένο κατά την ελληνιστική εποχή στην πλαγιά του λόφου-, το Σαράπειο, το Αδριάνειο Υδραγωγείο, τα ρωμαϊκά λουτρά, τα ψηφιδωτά και τα αγάλματα, ξυπνούν μνήμες από την αρχαία δόξα της πόλης των Ατρειδών και των παθών τους. Θα φθάσετε εδώ από την οδό Θεάτρου που ξεκινάει από την πόλη. Το Κάστρο του Άργους πάνω στο λόφο Λάρισσα ήταν ήδη οχυρωμένη θέση από την προϊστορική εποχή, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα (το όνομα Λάρισα είναι προελληνικό και σημαίνει οχυρωμένος λόφος). Είναι κατασκευασμένο από τεράστιους ογκόλιθους που θυμίζουν τα Κυκλώπεια τείχη και οι διάφοροι κατακτητές πρόσθεσαν τμήματα που συντέλεσαν στην ολοκλήρωση του. Τελικά πήρε τη σημερινή του μορφή από τους Φράγκους, μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204.

Σε μια πλαγιά του λόφου, δίπλα στον γκρεμό, βρίσκεται και η φημισμένη Μονή Παναγιάς Κατακεκρυμμένης (ή Πορτοκαλούσας). Επιβλητικό το Κάστρο, μάλλον εγκαταλελειμμένο, αγέρωχο και με τον αέρα να σφυρίζει γύρω από τα τείχη επιβλέπει την επίπεδη πόλη από ύψος 289 μέτρων και προσφέρει θέα σε ολόκληρο τον Αργολικό Κάμπο με τα πορτοκάλια του και τα διάσπαρτα χωριά του. Αν η ηπειρωτική γοητεία της πόλης δεν σας φθάνει και έχετε επιθυμήσει νερά και πλατάνια, μόλις 3 χλμ. μακριά βρίσκεται το Κεφαλάρι. Πανέμορφο, με τα τρεχούμενα νερά, τις πηγές του Ερασίνου ποταμού, τη λίμνη αμέσως μετά τις πηγές, την εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής που είναι χτισμένη μέσα σε σπήλαιο. Μπορείτε να πιείτε καφέ αλλά και να καθίσετε κάπου για φαγητό.

Κοντά στο Κεφαλάρι βρίσκεται και η λεγόμενη «Πυραμίδα του Ελληνικού». Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρόκειται είναι ταφικό μνημείο σαν τις πυραμίδες της Αιγύπτου, όμως, οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν αποδείξει πως στο σημείο υπήρχε οχυρό, ένα φρούριο, δηλαδή, για να επιβλέπει ο στρατός της πόλης τη γύρω περιοχή και να προλαμβάνει τυχόν επιθέσεις. Στην περίπτωση που θέλετε, με έδρα το Άργος, να οργανώσετε ένα ωραίο Σαββατοκύριακο σίγουρα οι Μυκήνες, η Αρχαία Τίρυνθα, το Ηραίο και το Ναύπλιο, μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι των εξορμήσεών σας.

Που να φάτε: Αν σαν ιντριγκάρει η ιδέα να το ψάξετε γαστρονομικά, η αρβανίτικη κουζίνα που υπηρετείται πρωτίστως στα χωριά του Αργολικού κάμπου, θα σας ενδιαφέρει. Στην ταβέρνα Ο Κότρος σερβίρουν χειροποίητες γκόγκες αλλιώτικες από τις γνωστές που μοιάζουν με νιόκι. Φτιάχνονται μία-μία με σύρμα και έχουν τρύπα στη μέση. Σερβίρονται βρασμένες και σουρωμένες με καμένο βούτυρο και τριμμένη μυζήθρα. Σερβίρουν επίσης χειροποίητο τυροπιτάρι με σπιτική φέτα που φέρνουν από τις Λίμνες. Οι κρεοφάγοι θα γιορτάσουν με «χοντρό», δηλαδή προβατίνα στα κάρβουνα, ζυγούρι και αρνί γάλακτος. Από την άνοιξη και μετά βάζουν «γκιόσα» (γίδα) στο φούρνο και γουρουνοπούλα. Φτιάχνουν και μια τεράστια σαλάτα με 17 υλικά-διάφορα σαλατικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και το απαραίτητο ξύδι βαλσαμικό.

Μιδέα, από τις 7 το βράδυ και μετά. | Για πιο mainstream επιλογές, υπάρχει η διάσημη ταβέρνα Σπηλιά που μετράει 50 χρόνια ζωής. Μέσα στη σάλα της οποίας η κατασκευή μιμείται με τρισδιάστατο τρόπο το εσωτερικό σπηλιάς, θα σας σερβίρουν πρώτα απ´ όλα το διάσημο κοτόπουλο σχάρας με τη μυστική λεμονάτη σάλτσα. Μπορείτε να παραγγείλετε επίσης «μπογάνα», δηλαδή νοστιμότατο αρνί με πατάτες στο φούρνο, χορτοτυρόπιτα και ντολμαδάκια. Στον δρόμο ανάμεσα σε Άργος και Μύλους.