Βάμος: Όταν το 1994 μια παρέα νεαρών, με καταγωγή από τον Βάμο, αποφάσιζε να μετατρέψει το χωριό της, στην περιοχή του Αποκόρωνα, σε αγροτουριστικό προορισμό, στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν γνωρίζαμε τι θα πει αειφόρος τουρισμός. Στο χωριό, που υπήρξε πρωτεύουσα της επαρχίας Σφακίων, στεγάζονταν δημόσιες υπηρεσίες και υπήρχαν ωραία αρχοντικά σπίτια. Οι νέοι ξεκίνησαν αναστηλώνοντας τα πατρικά τους, μετατρέποντάς τα σε ξενώνες και φτιάχνοντας μία ταβέρνα, τη Στέρνα του Μπλουμοσήφη. Κανείς τους όμως δεν είχε πάρει το όλο εγχείρημα στα σοβαρά και ίσως για αυτό είχε τελικά τόση επιτυχία.
Οι χώροι λειτουργούσαν από τους ίδιους: όσο πιο «καλό» πτυχίο είχε κάποιος τόσο πιο χαμηλή θέση αναλάμβανε, με τους γιατρούς και τους πολιτικούς μηχανικούς να ασχολούνται αποκλειστικά με το καθάρισμα πατάτας. Οι νέοι μεγάλωσαν, η σύνθεση άλλαξε και ο καθένας έχει πια τη δική του επιχείρηση, ενώ όλο και καινούργια μέλη προστίθενται. Η λογική όμως είναι ακριβώς η ίδια κι έτσι θα βρείτε ένα όμορφο χωριό για βόλτες, ξενώνες για όλα τα βαλάντια, την ταβέρνα με το εξαιρετικό αρνάκι με σταμναγκάθι στον ξυλόφουρνο, γραφείο για αγροτουριστικές δραστηριότητες, κ.ά. | O Bάμος απέχει 28 χλμ. (38 λεπτά οδικώς) από την πόλη των Χανίων.
Γαβαλοχώρι: Εκατοντάδες Ευρωπαίοι επισκέπτες έφτασαν κατά καιρούς στην περιοχή του Αποκόρωνα και αποφάσισαν να μείνουν εδώ για πάντα. Το ήμερο τοπίο με τους ελαιώνες και τα ωραία χωριά, η εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα αλλά και τις πόλεις των Χανίων και του Ρεθύμνου ήταν λόγοι αρκετοί. Μόνο στο Γαβαλοχώρι από τους 200 κατοίκους οι 40 είναι ξένοι. Στα στενά του ανακηρυγμένου από το 1979 διατηρητέου οικισμού, θα δείτε παλιά χρωματιστά σπίτια και στην μεγάλη πλατεία τα απογεύματα θα απολαύσετε τους ντόπιους που στήνονται στη σειρά στα καφενεία λες και πρόκειται να ξεκινήσει κάποια παράσταση.
Τρία πράγματα αξίζει να προσέξετε ιδιαίτερα: το καλοφτιαγμένο Ιστορικό-Λαογραφικό μουσείο, τον γυναικείο συνεταιρισμό και γενικώς τις γυναίκες του χωριού, ακόμη και τα κορίτσια, που ειδικεύονται στο κέντημα με κοπανέλι (τεχνική με ξυλάκια που σχηματίζουν ένα είδος αργαλειού στο χέρι) και τα 24 ενετικά Γαβαλιανά πηγάδια, με τους πετρόχτιστους θόλους, σε μία καταπράσινη έκταση λίγο έξω από το χωριό. | Το Γαβαλοχώρι απέχει 29 χλμ. (39 λεπτά οδικώς) από την πόλη των Χανίων.
Ρόκκα: Το 2013, μια παρέα φίλων αποφάσισαν να ξαναζωντανέψουν το σχεδόν ερημωμένο τους χωριό στα βουνά του Κισσάμου διοργανώνοντας μία συναυλία κλασικής μουσικής. Πραγματοποιήθηκε υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας με τους θεατές να κάθονται κατάχαμα στην πλαγιά σαν σε αρχαίο αμφιθέατρο. Το κοινό μαγεύτηκε από το σκηνικό και έτσι γεννήθηκαν οι Γιορτές Ρόκκας που για δύο εβδομάδες κάθε χρόνο προσελκύουν κόσμο από διάφορα μέρη της Κρήτης αλλά και ξένους. Οι περισσότερες παραστάσεις μουσικής, χορού και θεάτρου που συνθέτουν το πρόγραμμα στήνονται σε πλατείες, δρομάκια και αυλές στη Ρόκκα και το γειτονικό χωριό, Κερά, δημιουργώντας έτσι μια οικειότητα στους θεατές που αποτελεί σήμα κατατεθέν της μοναδικής αυτής γιορτής. | Η Ρόκκα απέχει 38 χλμ. (44 λεπτά οδικώς) από την πόλη των Χανίων.
Βερέκυνθος: Λίγο έξω από την πόλη των Χανίων, στον κόμβο της Σούδας, βρίσκεται ο Βερέκυνθος, το «καλλιτεχνικό χωριό» όπου κατοικούν, εργάζονται και εκθέτουν δεκάδες δημιουργοί και το οποίο έχει στόχο την ανάδειξη των τεχνών που ανέκαθεν ήταν συνυφασμένες με τη ζωή και τον πολιτισμό του κρητικού λαού. Σύμφωνα με τη μυθολογία, o Βερέκυνθος ήταν το βουνό όπου ζούσαν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοί του Δία, και δίδασκαν στους ανθρώπους τις αρχαίες τέχνες (μεταλλουργία, κεραμική, υαλουργία, υφαντική). Στον σύγχρονο Βερέκυνθο θα βρείτε από εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, γλυπτικής και μουσικών οργάνων, μέχρι ατελιέ ζωγραφικής και κατασκευής αρχαίων επιτραπέζιων παιχνιδιών. Ο Βερέκυνθος απέχει 8 χλμ. (19 λεπτά οδικώς) από την πόλη των Χανίων.
Παλαιόχωρα: Ο ήλιος, η χαλαρότητα, το μαγικό Λιβυκό πέλαγος, η αίσθηση ελευθερίας. Αυτά έκαναν ανθρώπους από όλο τον κόσμο να μετακομίσουν μόνιμα στην Παλαιόχωρα. Η κωμόπολη με τους 1.500 κατοίκους είναι κτισμένη πάνω σε μία χερσόνησο, με δύο κοσμικές παραλίες εντός οικισμού και πολλές ακόμη τριγύρω. Τις εντυπώσεις κλέβουν το Γιαλισκάρι, μια αμμώδης χερσόνησος με δυο παραλίες με χοντρή άμμο, και ο Κριός με βοτσαλάκι. Μέσα στην πόλη επισκεφτείτε το ενετικό καστράκι Φορτέτσα και το βράδυ περπατήστε στα δρομάκια όπου απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων. Ταβέρνες, μπαράκια, μαγαζιά φροντίζουν για την κοσμοπολίτικη αύρα της Παλαιόχωρας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να περάσετε τη νύχτα σας στο μπαρ Άγιος. Καφενείο από το 1900, μετετράπη σε μπαρ από τους αδελφούς Ζουριδάκη. Μαρμελάδες, πολτοί, αποστάγματα από βότανα και φρούτα φτιάχνονται από τους ίδιους, αναμειγνύονται με παλαιωμένες τσικουδιές, ελληνικά κρασιά και κονιάκ και να μερικά αξέχαστα κοκτέιλ. | Η Παλαιόχωρα απέχει 71 χλμ. (1 ώρα και 23 λεπτά οδικώς) από την πόλη των Χανίων.