17.11.22

Χοιρινό ρολό Ουγγαρίας

Ένα ωραίο πιάτο για να περιποιηθείτε τους καλεσμένους σας σε εορταστικό γεύμα ή δείπνο. Κατάλληλο και για μπουφέ.

για 6 άτομα
1.250 γραμ. σπάλα χοιρινή (χωρίς κόκαλο)
4 κουτ. σούπας βούτυρο
2 μεγάλα κρεμμύδια (τριμμένα)
100 γραμ. λαρδί (χοντροκομμένο)
1 κουτ. σούπας πάπρικα
6 φρέσκες ντομάτες (πολτοποιημένες)
600 γραμ. πατατούλες
χυμό 1 λεμονιού
1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό κρέατος
μαντζουράνα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
άκαυστος σπάγκος μαγειρικής

Τυλίγετε το κρέας σε ρολό και το δένετε με τον ειδικό άκαυστο σπάγκο μαγειρικής. Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και ροδίζετε το ρολό έτσι ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Το βγάζετε και το μεταφέρετε σε ταψί.

Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε τηγάνι και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια μαζί με το λαρδί. Τα πασπαλίζετε με την πάπρικα και τα αδειάζετε στο ταψί με το ρολό. Προσθέτετε τις πατατούλες, τις πολτοποιημένες ντομάτες, το ζωμό, το χυμό λεμονιού, τη μαντζουράνα και αλατοπιπερώνετε.

Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, γυρίζοντας κατά διαστήματα το κρέας και περιχύνοντάς το με τη σάλτσα που υπάρχει στο ταψί.

Στη συνέχεια, αυξάνετε τη θερμοκρασία του φούρνου και ψήνετε το φαγητό για μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει καλά το κρέας. Βγάζετε το ρολό από το ταψί, αφαιρείτε το σπάγκο και το κόβετε σε φέτες.

Το σερβίρετε σε πιατέλα, το περιχύνετε με τη σάλτσα και το γαρνίρετε με τις πατατούλες και όλα τα υπόλοιπα υλικά που ψήθηκαν μαζί του.

Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50-55 λεπτά

Μπορείτε να τα σερβίρετε με μια σαλάτα εποχής ή με διάφορα λαχανικά μαγειρεμένα στον ατμό όπως σπαράγγια, μπροκολάκια Βρυξελλών κλπ.