Οι Αφέτες είναι ένα ήσυχο, καταπράσινο χωριό του Πηλίου, σε υψόμετρο περίπου 300 μ. από τη θάλασσα, που βρίσκεται στη μέση της κεντρικής οδικής αρτηρίας που συνδέει τον Βόλο με τα χωριά του Πηλίου σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από το Βόλο, μια διαδρομή 25 λεπτών με το αυτοκίνητο. Ο μύθος λέει ότι το όνομά του το οφείλει στο γεγονός ότι εκεί αφέθηκε ο Ηρακλής, που αποκλείστηκε από την Αργοναυτική εκστρατεία, όταν ο Ιάσονας αποφάσισε ότι ήταν πολύ βαρύς και ογκώδης και δυσκόλευε το ταξίδι του με την Αργώ. Τα σπίτια του χωριού είναι απλωμένα αμφιθεατρικά στις δύο πλαγιές του με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα και τον Παγασητικό κόλπο. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα 3 πέτρινα τοξωτά γεφύρια στις 3 κατάφυτες ρεματιές, που το διασχίζουν για να καταλήξουν στο επίνειό του την Άφησσο.
Στην άγρια βλάστηση και τη δροσιά των ρεματιών, κρυμμένα στα σκιερά φυλλώματα των δένδρων πλήθος μελωδικών πουλιών τέρπουν με το κελάηδισμα τους κατοίκους και επισκέπτες . Στο ήσυχο χωριό τα αηδόνια ακούραστα τραγουδούν για την ομορφιά της φύσης, ακόμα και το βράδυ μέσα στην γαλήνη της νύχτας. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει όμορφους περιπάτους στα καλντερίμια του χωριού, στα 5 γραφικά ξωκλήσια έξω από το χωριό ή να περπατήσει το μονοπάτι δίπλα από τη ρεματιά 20 λεπτά μέχρι την παραλία του Αμποβού. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει μια επίσκεψη στο παλιό ελαιοτριβείο του χωριού , στη πλακόστρωτη «πλατεία αγάπης» με τα 5 τεράστια πλατάνια και στην αξιόλογη εκκλησία του Προδρόμου χτισμένη από τον ξακουστό Ηπειρώτη μάστορα Δήμο Ζαπανιώτη.
Όλες τις εποχές του χρόνου το χωριό διατηρείται ζωντανό με γιορτές και πανηγύρια, έθιμα και παραδόσεις όπως το πέταγμα του Χαρταετού στο ξωκλήσι της Παναγιάς, τον παραδοσιακό πηλιορείτικο γάμο, τις «μπαρουτιές» για την επιτυχία του ψητού στον χτισμένο και σφραγισμένο χωριάτικο φούρνο κ.α. Το χειμώνα, οι χιονισμένες πλαγιές και η μυρουδιά των ξύλων που καίγονται στα τζάκια και τις ξυλόσομπες προκαλούν στους επισκέπτες την αίσθηση της γαλήνης και της ήρεμης ομορφιάς και μπορούν να χαρούν το χιονισμένο τοπίο χωρίς κίνδυνο αποκλεισμού τους, αφού η διαδρομή των 27 μόνο χλμ. που απέχει από το Βόλο διατηρείται πάντα καθαρή από χιόνια, ενώ είναι εύκολη η πρόσβαση σε 20 λεπτά στα πολύβουα τουριστικά χωριά Μηλιές Βυζίτσα και Πινακάτες από δύο κεντρικές οδικές αρτηρίες.
Την άνοιξη τα ανθισμένα οπωροφόρα δένδρα, κυρίως μηλιές και αχλαδιές, μαζί με το χαλί από πολύχρωμα αγριολούλουδα και τις αυλές με τις καμέλιες, τις ορτανσίες και τις γαρδένιες κάνουν το τοπίο παραδεισένιο, ενώ με τις Πηλιορείτικες παραδοσιακές γιορτές, όπως τον Πηλιορείτικο γάμο, τα τοπικά καρναβάλια, τους Μάηδες, τις Λαζαρίνες κ.α. παρέχεται η ευκαιρία για γνήσια διασκέδαση με το πηγαίο κέφι που ξέρουν να δημιουργούν οι φιλόξενοι κάτοικοι του Πηλίου. Το καλοκαίρι το δροσερό κλίμα, η πυκνή βλάστηση, τα κρύα τρεχούμενα νερά, σε συνδυασμό με τις κοντινές πανέμορφες παραλίες στο Αιγαίο, όπως του Καλαμακίου, της Λαμπινούς, της Συκής, την Ξυνόβρυση, την Πάλτση κ.α και στον Παγασητικό κόλπο, όπως του Αμποβού με τα ταβερνάκια που φτάνουν μέχρι το κύμα, της Καλιφτέρης, του Λεφόκαστρου κ.α , όπου το πράσινο της αιώνιας βλάστησης του Πηλίου κυριολεκτικά σμίγει με το γαλάζιο της απέραντης θάλασσας δημιουργούν ιδανικές προϋποθέσεις για διακοπές μακριά από τον καύσωνα των πόλεων.
Το φθινόπωρο, η εναλλαγή των χρωμάτων στα φυλλώματα μαζί με την μυρουδιά της γης που ετοιμάζεται για τον χειμωνιάτικο αναζωογονητικό ύπνο της, μαγεύει και η πάχνη πάνω στις κορφές των δένδρων, δίνει μια νότα μυστηρίου, που προδιαθέτει τον επισκέπτη να εξερευνήσει όχι μόνο τα μυστικά αυτής της προικισμένης γης, περιδιαβαίνοντας στα λιθόστρωτα μονοπάτια αλλά και γιατί όχι, και τις κρυμμένες πτυχές του εαυτού του.