Και το όνομα αυτής Ναύπλιο: Σύμφωνα με το μύθο, ο Ναύπλιος ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης. Ο Ναύπλιος έκανε 3 παιδιά με την Κλυμένη: τον Παλαμήδη, τον Οίακα και τον Ναυσιμέδοντα. Ο ίδιος οχύρωσε την πόλη και έχτισε το κάστρο που πήρε το όνομα του γιου του-ο οποίος υπήρξε σοφός και εφευρέτης. Τα πολυγωνικά τείχη της Ακροναυπλίας μαρτυρούν πως η ιστορία της πόλης άρχισε περίπου τον 8ο π.Χ. αιώνα. Η πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει περάσει πολλά κατά το πέρασμα των χρόνων. Σε αυτή την ιστορική πόλη δόθηκαν πολλές μάχες κατά τη βυζαντινή περίοδο, την Ενετοκρατία, αλλά και την Τουρκοκρατία με αποκορύφωμα κατά την Επανάσταση του 1821 και την προσπάθεια των Ελλήνων να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό.
Από τα εξέχοντα πρόσωπα που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο Ναύπλιο, τον 19ο αιώνα, ξεχωρίζει ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης μετά την Τουρκοκρατία, το 1828. Εισήγαγε την πατάτα στην Ελλάδα και ίδρυσε την πρώτη Γεωργική Σχολή. Δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 έξω από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, πριν ολοκληρώσει την θητεία του. Ίσως η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του Ναυπλίου υπήρξε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Υπήρξε ηγέτης στην επανάσταση του 1821 και φυλακίστηκε για 2 χρόνια (1832-1834) στο κάστρο του Παλαμηδίου. Τον Ιανουάριο του 1823 το Ναύπλιο ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού κράτους όπου και παρέμεινε για 10 χρόνια.
Μετά την μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα το 1834, το Ναύπλιο άρχισε να αποκτά μια διαφορετική αίγλη. Υπήρξε βασικό στρατιωτικό κέντρο με φρούρια, έχοντας στην κατοχή του το κεντρικό οπλοστάσιο του στρατού και την κεντρική ιματιοθήκη. Υπήρξε επίσης δικαστικό και διοικητικό κέντρο, με ένα ασφαλές εξαγωγικό λιμάνι. Προς το τέλος του αιώνα συνδέθηκε και με το σιδηρόδρομο. Κατά τον 19ο αιώνα η προηγούμενη πρωτεύουσα της Ελλάδας ανέπτυξε μια περισσότερο αστική συνείδηση. Η όψη της πόλης άλλαξε καθώς αναπτύχθηκε σε πολλούς τομείς. Απέκτησε φωτισμό, περισσότερο πράσινο και καλύτερα ξενοδοχεία τα οποία φιλοξενούσαν έως και πρίγκιπες και αυτοκράτορες.
Το Ναύπλιο σήμερα: Το Ναύπλιο είναι μία γραφική πόλη γεμάτη ιστορικά αξιοθέατα που αποπνέει μια αίγλη ρομαντισμού. Όταν την περπατήσεις, θα παρατηρήσεις προσεγμένα κτήρια που μαρτυρούν την ποιότητα της κοινωνικής ζωής όπως αυτή αναπτύχθηκε από την εποχή του Όθωνα. Τα τοπικά εμπορικά μαγαζιά με τα γραφικά σοκάκια και τις πολλές όμορφες πλατείες, συνθέτουν ένα καλαίσθητο αστικό τοπίο.
Όμως τα τοπόσημα του Ναυπλίου είναι αυτά που έχουν προσδώσει την ιδιαίτερη φήμη στην πόλη: το Κάστρο του Παλαμηδίου το οποίο προστατεύει το Ναύπλιο σαν άγρυπνος φρουρός του, το νησάκι-φρούριο Μπούρτζι που βρίσκεται στον κόλπο του Ναυπλίου, καθώς και ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα έξω από τον οποίο έχει φυλαχθεί η σφαίρα που δολοφόνησε τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Όποια εποχή και να επισκεφθείς το Ναύπλιο, η πόλη διακρίνεται για τη ζωντάνια της και τον κόσμο που θα συναντήσεις όλες τις ώρες στα πολυάριθμα εστιατόρια, ταβερνάκια και cafe-bar. Ειδικότερα μετά την άνοιξη, το Ναύπλιο υποδέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών που επιλέγουν την πόλη είτε για μια σύντομη απόδραση είτε και για διακοπές.