Βορειοδυτικά της θεσσαλικής πεδιάδας βρίσκεται ο πιο must προορισμός, ίσως όλης της χώρας, η Καλαμπάκα, πόλη των Τρικάλων και ιδιαίτερα γνωστή για τους βράχους των Μετεώρων. Τα Μετέωρα, αυτό το μαγικό γεωλογικό φαινόμενο με τα επιβλητικά μοναστήρια στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, δεσπόζουν μόλις 3,5χλμ πάνω από την πόλη, ανάμεσα στην Πίνδο και τα Χάσια και δημιουργούν ένα τοπίο που πραγματικά σου κόβει την ανάσα. Είτε θαυμάζεις τη θέα των επιβλητικών βράχων, είτε τη θέα του θεσσαλικού κάμπου, το σκηνικό είναι απλά μοναδικό και αν το έχεις δει μόνο από φωτογραφίες, τότε ίσως τώρα να ήρθε η ώρα να το δεις και από κοντά. | Tip: Η Καλαμπάκα αποτελεί το τέλειο ορμητήριο για εξορμήσεις στα χωριά του Ασπροπόταμου και της γύρω περιοχής.
Δεν είναι μόνο τα Μετέωρα άξια θέασης αλλά και, η ίδια η πόλη της Καλαμπάκας, η οποία αποτελεί δίκαια πόλο έλξης επισκεπτών από όλον τον κόσμο. Περπάτησε στην πόλη και ανακάλυψε τα παραδοσιακά εργαστήρια αγιογραφίας και ξυλογλυπτικής που κρύβει και κάνε μια στάση σε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατά της, το βυζαντινό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου με το εντυπωσιακό καμπαναριό. Μην παραλείψεις να κάνεις μια βόλτα στη γραφική συνοικία του Σοποτού κάτω από τον βράχο της Αγίας Τριάδας και το βράχο του Άλσους, καθώς, επίσης, και στο γραφικό Καστράκι, το οποίο ενώνεται με την πόλη και πήρε το όνομά του από ένα μικρό βυζαντινό κάστρο, του οποίου σώζονται ελάχιστα απομεινάρια.
Αν πάλι είσαι των μουσείων, η Καλαμπάκα διαθέτει πολλά αξιόλογα, όπως είναι το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, το Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετεώρων και φυσικά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και το Μουσείο Μανιταριών. Ξενοδοχεία, δωμάτια και κάμπινγκ είναι έτοιμα να σε φιλοξενήσουν, ενώ οι επιλογές σου για διασκέδαση στις ταβέρνες, τα μπαρ και τις καφετέριες της πόλης είναι πολλές. | Tip: Ξεκουράσου στο Coffee-Bar Restaurant Feel The Rocks, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης με θέα τα Μετέωρα.
Τα Μετέωρα είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα, αφού οι βράχοι, οι οποίοι μοιάζουν να έπεσαν από τον ουρανό, σε μαγεύουν από την πρώτη στιγμή, ενώ τα επιβλητικά μοναστήρια που δεσπόζουν στις κορυφές τους εδώ και αιώνες σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς μπορεί ο άνθρωπος να συνεργαστεί τόσο αρμονικά με τη φύση. Τα Μετέωρα, αποτελούν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο, μετά το Άγιον Όρος, ορθόδοξο μοναστικό κέντρο του ελλαδικού χώρου και έχουν αναγνωριστεί ως Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας από την UNESCO. Η δημιουργία του πέτρινου δάσους των θεόπλαστων βράχων, πριν από περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια, φαίνεται να οφείλεται στην υποχώρηση της θάλασσας που κάλυπτε την περιοχή παρασέρνοντας και στοιβάζοντας πετρώματα στο βυθό, τα οποία με τα χρόνια σταθεροποιήθηκαν.
Έτσι, βρέθηκαν αυτοί οι περισσότεροι από χίλιοι μικροί και μεγάλοι βράχοι να υψώνονται έως και 400 μέτρα, μεταξύ γης και ουρανού. Το όνομά τους, Μετέωρα, το πήραν τον 14ο αι. από τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου. Σήμερα, από τις 24 μονές των Μετεώρων λειτουργούν μόνο έξι: η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου ή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Ιερά Μονή Βαρλαάμ ή Αγίων Πάντων, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, η Ιερά Μονή Ρουσάνου και η Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. | Tip: Για την επίσκεψή σου στα μοναστήρια προνόησε για το ανάλογο ντύσιμο που απαιτεί η ιερότητα των χώρων.
Στα αρχειοφυλάκια αυτών των μοναστηριών διαφυλάσσονται πάνω από χίλιοι χειρόγραφοι κώδικες, πολύτιμα βυζαντινά και μεταβυζαντινά έγγραφα, καθώς και ιερά κειμήλια. Στην ανδρική Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ονομαζόμενη και Μεγάλο Μετέωρο, καθώς βρίσκεται στην κορυφή του ψηλότερου βράχου, θα δεις μερικούς πολύ ενδιαφέροντες εκθεσιακούς χώρους, τον πύργο αναβάσεως που κατασκευάστηκε τις αρχές του 16ου αι,, και την παλαιά Τράπεζα μήκους 32μ., που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. Στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, η οποία είναι και η πιο εύκολα προσβάσιμη, φυλάσσεται η θαυματουργός Κάρα του Αγίου Χαραλάμπους, ενώ στη Μονή Βαρλαάμ υπάρχει το Ευαγγέλιο που αποδίδεται στον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο.
Στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος θα βρεθείς έπειτα από ανάβαση 140 σκαλιών και γι’ αυτό θεωρείται το πιο δυσπρόσιτο από τα μοναστήρια των Μετεώρων. Τέλος, στην Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, διασώζεται και το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου με υπολείμματα τοιχογραφιών του 14ου αι.. Αν βρεθείς στα Μετέωρα, μην χάσεις την ευκαιρία να περπατήσεις στα μονοπάτια και να κάνεις αναρρίχηση. Η πεζοπορία είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις αυτόν τον τόπο. Τόλμησε, λοιπόν, να προσεγγίσεις αρκετές από τις μονές μέσα από εύκολες διαδρομές, οι οποίες παρότι δεν είναι καλά σηματοδοτημένες, δύσκολα χάνεσαι, ιδίως αν έχεις μαζί σου έναν χάρτη της περιοχής.
Ουσιαστικά, πρόκειται για παλιά μονοπάτια που συνέδεαν μονές και σκήτες και κάποια καλοφτιαγμένα καλντερίμια. Γενικώς, τα Μετέωρα προσφέρονται για περπάτημα, με την φύση να εντυπωσιάζει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Όπως θα δεις, τα μονοπάτια έχουν σήμανση ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας, ο οποίος εξαρτάται από την ολισθηρότητα του εδάφους σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες. Η σήμανση με τετράγωνα ή τρίγωνα χαρακτηρίζει εύκολο ένα μονοπάτι, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ενώ, η σήμανση με τρίγωνα ή κύκλους οδηγεί σε μονοπάτι μέτριας δυσκολίας, για πεζοπόρους με μικρή εμπειρία. Η σήμανση με κύκλους ή με ορθογώνια σηματοδοτεί δύσκολο μονοπάτι που ενδείκνυται μόνο για έμπειρους ορειβάτες, καθώς διασχίζει τμήματα όπου απαιτείται αναρριχητικός εξοπλισμός και τεχνική.
Μια εύκολη πεζοπορική διαδρομή που μπορείς να ακολουθήσεις είναι το μονοπάτι Αδράχτι, απόστασης 850μ. και με σηματοδότηση πορτοκαλί τετράγωνα. Το μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία στο Καστράκι και διασχίζει το παλιό Καστράκι έως την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Από εκεί έως την παλιά Παναγία περνά από ξύλινα σκαλοπάτια, ενώ λίγο πριν το βράχο Αδράχτι, το μονοπάτι γίνεται χωμάτινο. Η θέα των Μετεώρων από το Αδράχτι είναι απλά υπέροχη. | Tip: Οι Ιερές Μονές της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Στεφάνου βρίσκονται μεταξύ τους σε απόσταση μόλις 1χλμ. με τα πόδια. Αντίστοιχα, και οι Ιερές Μονές του Ρουσάνου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, του Βαρλαάμ και του Αγίου Νικολάου, είναι σε κοντινή μεταξύ τους απόσταση με την τελευταία να είναι η πιο μακρινή.
Να αναφέρουμε, επίσης, ότι η αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων μπορεί να ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια με τους μοναχούς και τους ασκητές που σκαρφάλωναν στις μονές και στις σκήτες τους με σκοινιά, δίχτυα, ακόμη και με γυμνά χέρια, σήμερα ωστόσο συνεχίζεται, αποτελώντας πόλο έλξης για τους απανταχού φίλους του σπορ. | Tip: Ο βράχος Δούπιανη ή Ντούπιανη είναι το πιο γνωστό αναρριχητικό πεδίο των Μετεώρων και εκεί βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Δούπιανης, κέντρο λατρείας των πρώτων ασκητών. Αναμφίβολα, με την εξόρμησή σου στα Μετέωρα θα βρεθείς μπροστά σε ένα γεωλογικό θαύμα από εκείνα που αξίζει να δει κανείς από κοντά έστω μια φορά στη ζωή του.
Πραγματικά, καμία περιγραφή και καμία φωτογραφία που έχεις δει για τα Μετέωρα, δεν μπορούν να περιγράψουν αυτό το απόκοσμο μέρος. Η θέαση των Μετεώρων και αυτή η αίσθηση που σου προκαλούν, πως μπορείς να αγγίξεις τον ουρανό, σε αφήνουν απλά εκστασιασμένο. Μια περιήγηση στα Μετέωρα, μια πεζοπορία ανάμεσα στους βράχους και μια φωτογραφία με την απίστευτη θέα του απέραντου θεσσαλικού κάμπου είναι ό,τι αξίζει περισσότερο από την εκδρομή σου στην Καλαμπάκα. Και ένα είναι το σίγουρο. Τα Μετέωρα είναι ένας μέρος που θα θέλεις να επισκέπτεσαι ξανά και ξανά.