Κλασική συνταγή που αγαπούν οι καλοφαγάδες. H προσθήκη της ντομάτας δημιουργεί μια ακόμη παραλλαγή.
για 4-6 άτομα
6 μέτριες αγκινάρες
2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι
4 ώριμες ντομάτες (ψιλοκομμένες ή τριμμένες)
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνηθο
2-3 λεμόνια
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 αβγό
αλάτι, πιπέρι
Αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα από τις αγκινάρες και κόβετε το κοτσάνι τους, αφήνοντας 2-3 εκατοστά. Τις κόβετε στη μέση και, με ένα μαχαίρι, καθαρίζετε το εσωτερικό τους από το χνούδι. Τις τρίβετε με λεμόνι και τις βάζετε αμέσως σε μπολ με νερό, χυμό λεμονιού και αλάτι. Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια, τα πλένετε και τα κόβετε σε ροδέλες μαζί μετα φυλλαράκια τους. Πλένετε και ψιλοκόβετε τον άνηθο.
Βάζετε σε κατσαρόλα το μισό λάδι και τα κρεμμυδάκια και, μόλις μαραθούν, προσθέτετε τις ντομάτες και λίγο νερό: Όταν πάρουν βράση, τοποθετείτε στην κατσαρόλα τις αγκινάρες, τη μία δίπλα στην άλλη. Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και πιπέρι και τις αφήνετε να βράσουν. Τις τρυπάτε με πιρούνι (για να δείτε εάν είναι έτοιμες) και τις βγάζετε από την κατσαρόλα με προσοχή.
Συμπληρώνετε νερό στην κατσαρόλα και, μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτετε το ρύζι και το αφήνετε για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζετε ξανά τις αγκινάρες στην κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν όλα μαζί για μερικά ακόμη λεπτά. Στο μεταξύ, χτυπάτε το αβγό, προσθέτετε χυμό από 1 λεμόνι και λίγο από το ζωμό του φαγητού. Περιχύνετε με το μίγμα τις αγκινάρες και κουνάτε ελαφρά την κατσαρόλα για να απλωθεί το αβγολέμονο.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά