Μία πρωτότυπη ιδέα για μια χορταστική και ταυτόχρονα πολύ θρεπτική πίτα. Αν τα παιδιά σας δεν αγαπούν τα πράσινα φασολάκια, φτιάξτε τους αυτή την πίτα και θα αλλάξουν γνώμη!
για 4-6 άτομα
500 γραμ. φασολάκια
4 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
500 γραμ. φύλλο κρούστας
200 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζετε και κόβετε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Βάζετε τα 2/3 από το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι να κάψει και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια με το σκόρδο, για λίγα λεπτά.
Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τα φασολάκια. Τα ρίχνετε και αυτά στο τηγάνι μαζί με λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα αφήνετε στη φωτιά για 45 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν καλά. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μαϊντανό και ανακατεύετε.
Βουτυρώνετε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού ή πυρέξ. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, αλείφετε με λίγο βούτυρο ένα-ένα τα φύλλα. Στρώνετε στον πάτο 6-7 φύλλα, ρίχνετε από πάνω το μίγμα με τα φασολάκια και καλύπτετε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Ψήνετε την πίτα σε φούρνο με μέτρια θερμοκρασία για περίπου ½ ώρα. Σερβίρετε την πίτα σας ζεστή.
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Πριν βάλετε την πίτα στο φούρνο, χαράξτε την επιφάνειά της με μαχαίρι, σχηματίζοντας τετράγωνα κομμάτια.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο.
Προσθέστε, αν θέλετε, στη γέμιση, τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας, όπως φέτα, γραβιέρα, κ.λπ.