24.12.22

Κις λορέν

Φινετσάτη γαλλική συνταγή, ιδανική επιλογή για το κυριακάτικο τραπέζι σας αλλά και τον γιορτινό μπουφέ. Νόστιμη και εμφανίσιμη αλμυρή τάρτα, κάτι διαφορετικό για να ξεφύγετε από τις κλασικές ελληνικές πίτες.

για φόρμα τάρτας διαμέτρου 28 εκ.
1 δόση ζύμη τάρτας
100 γραμ. μπέικον (σε κύβους)
80 γραμ. ζαμπόν (σε κύβους)
1 φλιτζ. τσαγιού τριμμένα τυριά (γραβιέρα, παρμεζάνα κ.α.)
250 ml κρέμα γάλακτος
½ φλιτζ. τσαγιού γάλα εβαπορέ
3 αβγά
αλάτι, πιπέρι
μοσχοκάρυδο

Ετοιμάζετε τη ζύμη για τάρτα ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ Τη στρώνετε στη φόρμα. Κάνετε τρύπες σε όλη την επιφάνειά της με πιρούνι, για να μη φουσκώσει και χάσει το σχήμα της στο ψήσιμο. Την προψήνετε άδεια για 10 λεπτά και την αφήνετε να κρυώσει καλά.

Τσιγαρίζετε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς να προσθέσετε λάδι ή βούτυρο και το αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσει.

Ρίχνετε τα αβγά σε βαθύ γυάλινο σκεύος και τα χτυπάτε με τον αβγοδάρτη. Προσθέτετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα τριμμένα τυριά, το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε.

Ρίχνετε στην προψημένη ζύμη τάρτας το μπέικον και το ζαμπόν και από πάνω προσθέτετε το μίγμα των αβγών με την κρέμα γάλακτος και τα τυριά.

Ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ψηθεί n γέμιση και να ροδίσει n επιφάνειά της. Μόλις τη βγάλετε από το φούρνο την ξεφορμάρετε και την αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά. Την κόβετε σε 6 ή 8 κομμάτια και τη σερβίρετε χλιαρή.

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Μπορείτε να «εμπλουτίσετε» τη ζύμη της τάρτας σας, εάν της προσθέσετε 1-2 κουταλιές από κάποιο τριμμένο κίτρινο τυρί όπως, παρμεζάνα, κεφαλογραβιέρα κ.α.