Στη θέα του και μόνο, δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί και, αν είναι σπιτικό, δεν μένει ψίχουλο!..
για φόρμα κέικ με τρύπα
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
4 αβγά
1 φλιτζ. τσαγιού σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη
3 ¾ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
250 γραμ. γλάσο σοκολάτας
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
4 αβγά
1 φλιτζ. τσαγιού σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη
3 ¾ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
250 γραμ. γλάσο σοκολάτας
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμιγνύετε με το μπέικιν πάουντερ. Σπάτε τα αβγά και χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να πετύχετε μια σφιχτή μαρέγκα. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα του κέικ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο και το δουλεύετε για μερικά λεπτά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτετε έναν-έναν τους κρόκους και εξακολουθείτε το χτύπημα για 3-5 λεπτά. Ρίχνετε και τη σοκολάτα και δουλεύετε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Προσθέτετε το αλεύρι λίγο-λίγο, εναλλάξ με τη μαρέγκα, ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ στους 180 βαθμούς για 55 λεπτά περίπου. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, περιμένετε 5 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρετε σε πιατέλα. το αφήνετε να κρυώσει καλά πριν το διακοσμήσετε με το γλάσο.
Το διακοσμείτε με το γλάσο.
Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 55 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 55 λεπτά
Εάν το προτιμάτε ή για λόγους ευκολίας, μπορείτε αντί για γλάσο σοκολάτας να επικαλύψετε το κέικ σας με Μερέντα. Το ανακάτεμα της μαρέγκας με τη ζύμη, πρέπει να γίνεται απαραιτήτως με αργές κινήσεις-πάντα από κάτω προς τα πάνω και όχι γυριστό-και μόνο με σπάτουλα. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να κόψει η μαρέγκα.