Γκουρμέ ξεχωριστή λιχουδιά, ιδανική για μπουφέ σε πάρτι και σε γιορτινές συνευρέσεις.
για 8 άτομα
½ κιλό συκωτάκια πουλιών (από κοτόπουλο ή πάπια)
125 γραμ. βούτυρο
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (σε ροδέλες)
2 σκελίδες σκόρδο (τριμμένο)
2-3 κουτ. σούπας κονιάκ (ή μπράντι)
½ φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
φρέσκο θυμάρι (ψιλοκομμένο)
μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζετε τα συκωτάκια αφαιρώντας λίπη και νεύρα. Τα ξεπλένετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν.
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και ρίχνετε τα συκωτάκια, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και να αλλάξουν χρώμα τα συκωτάκια. Τα σβήνετε με το ποτό, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μετα υγρά τους για 7-10 λεπτά.
Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε τα συκωτάκια να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τα ρίχνετε στο μπλέντερ και τα χτυπάτε να πολτοποιηθούν. Σταματάτε το μπλέντερ και προσθέτετε τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Τα χτυπάτε για λίγο ακόμη, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μεταφέρετε το πατέ σε μπολ με καπάκι και το αφήνετε στο ψυγείο για 12 ώρες. Το σερβίρετε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, αλλά και πάνω σε κρακεράκια ή φρυγανίτσες.
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά
Μπορείτε να διατηρήσετε το πατέ σε μπολ στο ψυγείο, για 1 εβδομάδα περίπου, σκεπάζοντας την επιφάνειά του με μια στρώση λιωμένο βούτυρο.