Πρωτότυπο καλοκαιρινό μεζεδάκι, καλό συνοδευτικό για ούζο ή κρασί. Ξακουστοί είναι οι ντοματοκεφτέδες της Σαντορίνης, που γίνονται με τα ντόπια άνυδρα ντοματάκια και έχουν γεύση πραγματικά μοναδική!
για 8-10 άτομα
2 κιλά φρέσκες ώριμες ντομάτες
400 γραμ. τυρί φέτα
250 γραμ. κεφαλογραβιέρα (ή παρμεζάνα τριμμένη)
1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά (τριμμένη)
250 γραμ. τραχανά
5 αβγά
2 ξερά κρεμμύδια (τριμμένα)
2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο)
½ ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομ.)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
για το τηγάνισμα
λάδι και αλεύρι
Πλένετε καλά τις ντομάτες, τις βουτάτε για λίγο σε καυτό νερό και τις ξεφλουδίζετε. Στη συνέχεια, αφαιρείτε τους σπόρους και τις κόβετε σε κομμάτια.
Ρίχνετε τις ντομάτες σε βαθύ μπολ και προσθέτετε τη φέτα τριμμένη με πιρούνι, το τριμμένο σκληρό τυρί, τη φρυγανιά, τα αβγά ελαφρά κτυπημένα και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια σας, μέχρι να πετύχετε ένα εύπλαστο μίγμα.
Παίρνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη και πλάθετε κεφτεδάκια.
Αλευρώνετε τους ντοματοκεφτέδες σας και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι. Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε να στραγγίσουν σε πιάτο, στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Τους σερβίρετε ζεστούς, γαρνίροντάς τους εάν θέλετε, με φυλλαράκια δυόσμου και ψιλοκομμένες λωρίδες λιαστής ντομάτας.
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15-20 λεπτά
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον τραχανά με σιμιγδάλι ή με πουρέ πατάτας σε νιφάδες.