Ενα πολύ ιδιαίτερο φρικασέ, αλλά και κεφτεδάκια με μοναδική γεύση, που θα απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.
για 4 άτομα
½ κιλό κιμά
2-3 φέτες από μπαγιάτικο ψωμί (χωρίς κόρα)
1 αβγό
1 μικρό κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μαρούλι
μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
άνηθο (ψιλοκομμένο)
2 λεμόνια
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Μουλιάζετε τις φέτες του ψωμιού σε κρύο νερό, τις στύβετε καλά με τα χέρια σας και τις ρίχνετε σε βαθύ μπολ. Ρίχνετε στο μπολ τον κιμά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό, το αβγό, 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Ζυμώνετε τα μίγμα με τα χέρια σας, να ομογενοποιηθεί και πλάθετε κεφτέδες.
Στη συνέχεια, ζεσταίνετε λάδι σε φαρδύ τηγάνι και τους τηγανίζετε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές (εάν θέλετε μπορείτε να τους αλευρώσετε ελαφρά). Τους βγάζετε από το τηγάνι και τους διατηρείτε ζεστούς. Στο μεταξύ πλένετε το μαρούλι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε κομμάτια.
Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα, ρίχνετε το μαρούλι και τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τους κεφτέδες και τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για 20 λεπτά ακόμη.
Ετοιμάζετε το αβγολέμονο χτυπώντας τα αβγά και ρίχνοντας τον χυμό λεμονιού και λίγο από το ζουμί του φαγητού.
Περιχύνετε τους κεφτέδες με το αβγολέμονο, κουνάτε την κατσαρόλα για να απλωθεί καλά και κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά. Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα, για να το απολαύσετε ζεστό.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40-45 λεπτά