Πρωτότυπη σαλάτα, ωραία ιδέα για να μαγειρέψετε και να απολαύσετε τις αγαπημένες σας φακές τους καλοκαιρινούς μήνες.
για 6 άτομα
1 φλιτζ. τσαγιού πράσινες ελιές
1 ½ φλιτζ. τσαγιού φακές
1 κουτ. σούπας κάπαρη
1 μέτριο κρεμμύδι (σε δαχτυλίδια)
ελαιόλαδο
μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 σαλάτα ή μαρούλι
ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Βάζετε τις φακές σε κατσαρόλα με νερό και τις βράζετε για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να παραβράσουν και λιώσουν. Τις στραγγίζετε και τις ρίχνετε σε μπολ. Προσθέτετε την κάπαρη, το αλατοπίπερο, το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Στο μεταξύ, καθαρίζετε και πλένετε προσεκτικά ένα-ένα τα φύλλα της σαλάτας ή του μαρουλιού και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Κατόπιν αφαιρείτε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις κόβετε σε μικρά κομματάκια.
Προσθέτετε στο μπολ με τις φακές, τις ελιές και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύετε. Δοκιμάζετε και, εάν χρειαστεί, προσθέτετε αλατοπίπερο ή χυμό λεμονιού.
Κόβετε τα φύλλα της σαλάτας σε μεγάλα κομμάτια και τα ρίχνετε σε σαλατιέρα. Από πάνω, ρίχνετε τις φακές και τα δαχτυλίδια του κρεμμυδιού.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά