Όσοι ξέρουν να απολαμβάνουν τα σαλιγκάρια, πρέπει να δοκιμάσουν και αυτήν τη συνταγή που αναδεικνύει τη νοστιμιά τους.
για 4-6 άτομα
600 γραμ. σαλιγκάρια (κοιμισμένα)
4 μέτριες πατάτες
2-3 ώριμες ντομάτες
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
«Ξυπνήστε» τα σαλιγκάρια για να βεβαιωθείτε ότι είναι όλα ζωντανά: τα πλένετε καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό και τα ρίχνετε σε λεκάνη με κρύο νερό. Αφαιρείτε τον υμένα που τα καλύπτει, περιμένετε λίγο και όσα δεν κινούνται, τα πετάτε.
Τα ξεπλένετε πάλι με άφθονο νερό και τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Τα αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου. Τα στραγγίζετε και τα διατηρείτε ζεστά.
Στο μεταξύ, καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε κύβους ή τις ψιλοκόβετε και τις τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο.
Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, πετάτε τα σποράκια τους και τις ψιλοκόβετε ή τις τρίβετε στον τρίφτη. Τις ρίχνετε σε ένα δεύτερο τηγάνι μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις οι ντομάτες πάρουν μία βράση, ρίχνετε τα σαλιγκάρια. Τα αφήνετε να βράσουν για 25-30 λεπτά και στη συνέχεια, προσθέτετε τις τηγανισμένες πατάτες. Αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να σιγοβράσουν όλα μαζί για 5-7 λεπτά ακόμη.
Τα σερβίρετε χλιαρά ή κρύα, πασπαλισμένα εάν θέλετε, με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο.
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά