Εύκολη σαλάτα, εύγευστη και διαφορετική, μπορεί να σερβιριστεί στο καθημερινό οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι.
για 6 άτομα
3-4 αγκινάρες (κομμένες στα δύο)
2-3 καρότα
½ σελινόριζα
1 ½ κιλό χόρτα (βρούβες, παπαρούνες, ζοχούς)
6 φέτες ζυμωτό χωριάτικο ψωμί
1-2 σκελίδες σκόρδο (τριμμένο)
λίγο ελαιόλαδο
ελιές μαύρες ή Καλαμών
για τη σάλτσα
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
χυμό 2 λεμονιών
½ κουταλάκι ξίδι μπαλσάμικο
λίγη ζάχαρη
λίγη μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
Καλοπλένετε με άφθονο νερό όλα τα λαχανικά, τα καθαρίζετε και τα κόβετε.
Βράζετε σε χωριστές κατσαρόλες με μπόλικο αλατισμένο νερό, τα καρότα, τις αγκινάρες, τη σελινόριζα και τα χόρτα.
Όταν βράσουν, τα στραγγίζετε καλά και τα τοποθετείτε σε βαθύ μπολ ή σε μεγάλη σαλατιέρα. Προσθέτετε και τις ελιές.
Λαδώνετε με πινέλο τις φέτες του ψωμιού, τις πασπαλίζετε με το τριμμένο σκόρδο και τις ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο γκριλ του φούρνου σας, μέχρι να ροδίσουν.
Ανακατεύετε καλά το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, το ξίδι, τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη.
Περιχύνετε τη σαλάτα με τη σάλτσα, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως μαζί με τις φέτες του ψωμιού.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Φροντίστε να μην παραβράσουν τα λαχανικά σας, γιατί λιώνουν εύκολα. Καλό είναι να βράσουν τόσο ώστε να παραμείνουν τραγανά.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένα φασολάκια που φυσικά θα βράσετε λιγότερη ώρα.
Για πιο πλούσια γεύση, προσθέστε στη σαλάτα σας μερικούς κύβους ψημένου τυριού.