Χορταστική σαλάτα, με έντονες γεύσεις και αρώματα. Οι παραδοσιακοί γίγαντες, σε μια μοντέρνα και πιο ανάλαφρη εκδοχή.
για 6 άτομα
½ κιλό φασόλια γίγαντες
2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος)
λίγο σέλινο (ψιλοκομμένο)
1 ντομάτα (σε κύβους)
μερικές ελιές μαύρες
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
χυμό 1 λεμονιού
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1-2 φύλλα δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βάζετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ να μουλιάσουν σε μπολ με χλιαρό νερό που θα τα σκεπάζει. Την επόμενη μέρα, τα στραγγίζετε και τα βάζετε να βράσουν για 15 λεπτά περίπου. Τα σουρώνετε και τα ξαναβάζετε στην κατσαρόλα με ζεστό φρέσκο νερό. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Λίγο πριν τα κατεβάσετε από τη φωτιά, τα αλατίζετε. Μόλις βράσουν, τα στραγγίζετε και τα τοποθετείτε σε μπολ.
Στο μεταξύ, καθαρίζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβετε μαζί με τα πράσινα φυλλαράκια τους. Τα ρίχνετε στο μπολ με τα φασόλια. Προσθέτετε το σέλινο, το πράσο, τον μισό μαϊντανό, αλατοπίπερο και ανακατεύετε ελαφρά.
Στη συνέχεια, χτυπάτε με πιρούνι το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, προσθέτοντας λίγο αλατοπίπερο. Ρίχνετε λίγο από το λαδολέμονο στα φασόλια, ανακατεύετε και μεταφέρετε τη σαλάτα σε σαλατιέρα. Προσθέτετε τις ντομάτες και τις ελιές και περιχύνετε με το υπόλοιπο λαδολέμονο. Πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό και σερβίρετε.
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 55 λεπτά