Ωραία σούπα με έντονη γεύση, ιδανική για να σας χορτάσει και να σας ζεστάνει ένα χειμωνιάτικο βράδυ.
για 4 άτομα
5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας αλεύρι
5 φλιτζ. τσαγιού νερό ή ζωμό λαχανικών (χλιαρό)
1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα
3 φέτες ψωμί
½ κουτ. σούπας βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Καθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα πλένετε και τα κόβετε σε φέτες. Τα αφήνετε να στραγγίσουν.
Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια, για μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα πασπαλίζετε με το αλεύρι, ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα και προσθέτετε το νερό ή το ζωμό. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα το γάλα και τη μισή κεφαλογραβιέρα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμη σε σιγανή φωτιά.
Στο μεταξύ, αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί και το κόβετε σε μικρούς κύβους. Ζεσταίνετε σε τηγάνι το βούτυρο και τηγανίζετε τα κυβάκια, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Σερβίρετε τη σούπα ζεστή σε βαθιά πιάτα. Τη γαρνίρετε με τους φρυγανισμένους κύβους του ψωμιού και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά