26.1.23

Χορτοκεφτέδες

Λαχταριστούς χορτοκεφτέδες μαγειρεύουν με παραλλαγές, σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Ανάλογα με τα χορταρικά που περιέχουν, η γεύση και το άρωμά τους διαφέρουν, ενώ μπορούν να γίνουν νηστίσιμοι ή όχι, προσθέτοντας ή παραλείποντας το τυρί.

για 8 άτομα
2 μαρούλια
½ κιλό σέσκουλα
4 φρέσκιες ντομάτες
μαϊντανό
άνηθο
αλεύρι (όσο χρειαστεί)
αλάτι, πιπέρι
λάδι (για τηγάνισμα)

Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα μαρούλια και τα σέσκουλα.

Τα ψιλοκόβετε μέσα σε λεκάνη. Ψιλοκόβετε επίσης το μαϊντανό και τον άνηθο. Τα αλατίζετε και τα τρίβετε λίγο με τα χέρια σας μέχρι να μαραθούν.

Πλένετε τις ντομάτες, αφαιρείτε τις φλούδες και τα σποράκια τους και τις περνάτε από τον τρίφτη. Τις ρίχνετε στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά.

Προσθέτετε πιπέρι, λίγο νερό και αλεύρι, όσο χρειάζεται για να έχετε ένα μίγμα όχι πολύ σφιχτό, αλλά εύπλαστο.

Βάζετε λάδι στο τηγάνι, παίρνετε κουταλιά-κουταλιά το μίγμα και τηγανίζετε τους κεφτέδες και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Τους βγάζετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος τηγανίσματος: 10 λεπτά

Αντί για μαρούλι και σέσκουλο, μπορείτε να φτιάξετε τους χορτοκεφτέδες με διάφορα άλλα χόρτα (λάπαθα, σπανάκι, καυκαλήθρες κ.λπ.).

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο μίγμα φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο και τριμμένο κεφαλοτύρι.