Ο τραχανάς δημιουργεί μια πολύ ιδιαίτερη ψαρόσουπα με μοναδική νοστιμιά!
για 4 άτομα
1 κιλό ψάρι κατάλληλο για σούπα (π.χ. σφυρίδα)
2 καρότα (σε ροδέλες)
4 μικρά κρεμμύδια (κομμένα)
5-6 μικρές πατάτες (σε κύβους)
1 σελινόριζα (κομμένη)
χυμό 2 λεμονιών
2 φλιτζ. τσαγιού ξινό τραχανά
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Καθαρίζετε το ψάρι, το πλένετε και στη συνέχεια, το αλατίζετε καλά και το περιχύνετε με το χυμό του 1 λεμονιού. Το αφήνετε για μερικά λεπτά, να σφίξει το κρέας του.
Βάζετε μπόλικο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε το λάδι. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε τα καρότα, το σέλινο και το ψάρι. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, τα βγάζετε προσεκτικά από την κατσαρόλα και στον ίδιο ζωμό βράζετε πολύ καλά τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά και σουρώνετε τη σούπα προσεκτικά έτσι ώστε να μη μείνουν κόκαλα στο ζωμό.
Ξαναρίχνετε το ζωμό στην κατσαρόλα, συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό και τον αφήνετε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε τον τραχανά, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να μείνει με αρκετό ζουμί.
Σερβίρετε τη σούπα με τον τραχανά σε βαθιά πιάτα και, εάν θέλετε, μοιράζετε από πάνω το ψάρι σε κομμάτια. Σε διαφορετική περίπτωση, σερβίρετε σε χωριστή πιατέλα το ψάρι με τα λαχανικά και μερικές φέτες λεμονιού.
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά