Νοστιμότατο καλοκαιρινό μεζεδάκι, ιδανικό για να συντροφεύσει το ούζο ή τον μπύρα σας.
για 4-6 άτομα
1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομ.)
2 κολοκυθάκια (τριμμένα)
1 μέτριο καρότο (τριμμένο)
1 πιπεριά κόκκινη ή πράσινη (σε κυβάκια)
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)
1 αβγό
½ φλιτζ. τσαγιού νερό
¾ φλιτζανιού αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
άνηθο (ψιλοκομμένο)
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
για το σερβίρισμα
λίγη κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)
μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και σοτάρετε τα λαχανικά, μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρετε τα λαχανικά από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τον άνηθο και το τυρί και ανακατεύετε.
Χτυπάτε το αβγό με το νερό σε μπολ και προσθέτετε το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας με πιρούνι, μέχρι να φτιάξετε ένα σχετικά παχύρευστο κουρκούτι. Προσθέτετε τα λαχανικά στο κουρκούτι που φτιάξατε και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για ½ ώρα περίπου, να σφίξει.
Ζεσταίνετε μπόλικο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και αφού ζεσταθεί, φτιάχνετε κροκέτες παίρνοντας κουταλιές από το μίγμα των λαχανικών με ένα κουτάλι και τις τηγανίζετε λίγες-λίγες, στο καυτό λάδι. Αφού ροδίσουν οι κροκέτες σας από τη μια πλευρά, τις γυρίζετε να ροδίσουν και από την άλλη.
Τις βγάζετε για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι πάνω σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρετε, πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
Μπορείτε να σερβίρετε τις κροκέτες σας με ψάρια, κρεατικά ή μπιφτέκια σχάρας.
1 μέτριο κρεμμύδι (ψιλοκομ.)
2 κολοκυθάκια (τριμμένα)
1 μέτριο καρότο (τριμμένο)
1 πιπεριά κόκκινη ή πράσινη (σε κυβάκια)
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)
1 αβγό
½ φλιτζ. τσαγιού νερό
¾ φλιτζανιού αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
άνηθο (ψιλοκομμένο)
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
για το σερβίρισμα
λίγη κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)
μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τα λαχανικά όπως περιγράφεται στα υλικά. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και σοτάρετε τα λαχανικά, μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρετε τα λαχανικά από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τον άνηθο και το τυρί και ανακατεύετε.
Χτυπάτε το αβγό με το νερό σε μπολ και προσθέτετε το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας με πιρούνι, μέχρι να φτιάξετε ένα σχετικά παχύρευστο κουρκούτι. Προσθέτετε τα λαχανικά στο κουρκούτι που φτιάξατε και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για ½ ώρα περίπου, να σφίξει.
Ζεσταίνετε μπόλικο ελαιόλαδο ή σπορέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και αφού ζεσταθεί, φτιάχνετε κροκέτες παίρνοντας κουταλιές από το μίγμα των λαχανικών με ένα κουτάλι και τις τηγανίζετε λίγες-λίγες, στο καυτό λάδι. Αφού ροδίσουν οι κροκέτες σας από τη μια πλευρά, τις γυρίζετε να ροδίσουν και από την άλλη.
Τις βγάζετε για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι πάνω σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρετε, πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
Μπορείτε να σερβίρετε τις κροκέτες σας με ψάρια, κρεατικά ή μπιφτέκια σχάρας.