Μια νησιώτικη και ιδιαίτερη συνταγή για πίτα, που σίγουρα θα λατρέψουν όσοι αγαπούν το ψάρι.
για 6 άτομα
½ κιλό φύλλο κρούστας (για πίτες ή χωριάτικο)
ελαιόλαδο
για τη γέμιση
1 κιλό μαρίδες
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Πλένετε τα ψάρια, τα καθαρίζετε και αφαιρείτε τα κεφάλια και τη ραχοκοκαλιά τους. Τα ξαναπλένετε, τα κόβετε σε κομμάτια και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Βάζετε σε μπολ το ρύζι, το κρεμμύδι, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, το λάδι και τα ψάρια. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε το μίγμα.
Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και τοποθετείτε τα μισά φύλλα, λαδωμένα ένα-ένα.
Φροντίζετε να ανεβαίνουν στα πλαϊνά του ταψιού και να εξέχουν λίγο.
Απλώνετε από πάνω το μίγμα της γέμισης. Σκεπάζετε τη γέμιση μετα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα επίσης ένα-ένα.
Ενώνετε ό,τι περισσεύει από τα κάτω φύλλα με τα επάνω, στρίβοντάς τα και κάνοντας γύρω από την πίτα ένα στεφάνι. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, τη ραντίζετε με λίγο νερό και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 55-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Αφήνετε την πίτα να κρυώσει λίγο, πριν την κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 55-60 λεπτά