H πίτα αυτή, στον Αγιάσο της Λέσβου παίρνει τη θέση της βασιλόπιτας. Σε μία από τις στρώσεις του φύλλου τοποθετείται το τυχερό φλουρί!
για 8-10 άτομα
1 κιλό λεπτό φύλλο κρούστας (για γλυκά)
1 φλιτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
για τη γέμιση
1 κιλό μυζήθρα ξερή (τριμμένη)
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 κουτ. σούπας κανέλα
1 κουτ. σούπας γαρίφαλο (τριμμένο)
Βάζετε σε βαθύ μπολ ή λεκάνη όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύετε.
Απλώνετε τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας σας. Λαδώνετε 1 στρογγυλό ταψί 30 εκ. και στρώνετε 2-3 φύλλα, το καθένα καλά λαδωμένο, με τις άκρες να προεξέχουν από το χείλος του ταψιού. Πασπαλίζετε το πάνω φύλλο με λίγη γέμιση (κρατάτε 3 φύλλα στην άκρη και κόβετε τα υπόλοιπα στο μέγεθος του ταψιού). Σκεπάζετε τη γέμιση με 1 φύλλο ακόμη, καλά λαδωμένο και πασπαλίζετε πάλι με λίγη γέμιση. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα φύλλα και όλη τη γέμιση. Στο τελευταίο φύλλο, δεν βάζετε γέμιση.
Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες που προεξέχουν από τα 3 πρώτα φύλλα. Τα αλείφετε με λάδι. Σκεπάζετε την πίτα στρώνοντας τα 3 τελευταία φύλλα που κρατήσατε, πολύ καλά λαδωμένα. Ραντίζετε με λίγο νερό την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζετε σε μπακλαβαδωτά ή τετράγωνα κομμάτια.
Την βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνετε στους 150 βαθμούς για 2 ώρες περίπου. Όταν ψηθεί, όσο είναι ακόμη ζεστή, τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε να κρυώσει και να μαλακώσει. Τη σερβίρετε πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες
Εάν θέλετε να γίνει πιο νόστιμη η πίτα σας, μπορείτε να τη σιροπιάσετε με ένα σιρόπι σαν αυτό που φτιάχνετε για τον μπακλαβά.