31.1.23

Νομός Βοιωτίας: Επίσκεψη στην Λειβαδιά


Πάμε μια μονοήμερη εκδρομή στη Λιβαδειά. Όσοι δεν την έχουν επισκεφτεί ποτέ, δεν την έχουν περί πολλού αλλά όσοι έχουν βρεθεί τουλάχιστον μια φορά εκεί, την θεωρούν εκπάγλου καλλονής. Μόλις 140 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, ανάμεσα στον Παρνασσό και τον Ελικώνα σε υψόμετρο 160 μ., η Λιβαδειά ξαφνιάζει τους επισκέπτες με τις πολλές χάρες της. Σήμα κατατεθέν της τα υπέροχα, πεντανόστιμα, πεντατρύφερα κρέατα της-από την προβατίνα στα λαχταριστά σουβλάκια, γι’ αυτό και τα τιμούν όλοι οι εκδρομείς. Το πραγματικό δώρο της Λιβαδειάς όμως, είναι το πανέμορφο φυσικό τοπίο που συνθέτουν ο ποταμός Έρκυνας και οι πηγές της Κρύας.

Και η ίδια η πόλη όμως, δεν στερείται ομορφιάς. Ζωντανή και γεμάτη παλμό διαθέτει και γραφικές γειτονιές με νεοκλασικά κτήρια αλλά και πολύβουη αγορά. Για όποιον θέλει να απολαύσει έναν καφέ ή ποτό, ο πεζόδρομος της Μπουφίδου μέχρι την κεντρική πλατεία είναι μια ιδανική ιδέα για να το κάνει. Φυσικά, η πιο must από όλες τις στάσεις είναι οι Πηγές της Κρύας, οι οποίες είναι ένα τοπίο σαν απευθείας βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής-αιωνόβια πλατάνια, μικροί καταρράκτες, νερόμυλοι και παραδοσιακά καφενεδάκια.

Λίγη ιστορία για την πόλη: Η χτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα, Λιβαδειά, έχει μακραίωνη ιστορία. Στον Όμηρο αναφέρεται ως Μίδεια, ενώ το σημερινό της όνομα το οφείλει στον Αθηναίο Λέβαδο, ο οποίος μετεγκατέστησε τους κατοίκους στην πεδιάδα. Όσο για την περιοχή που βρίσκονται οι πηγές σήμερα, στην αρχαιότητα, εδώ λειτουργούσε το Μαντείο του Τροφωνίου Διός. Μάλιστα, το μαντείο βρισκόταν μέσα σε σπήλαιο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όσοι ήθελαν να πάρουν χρησμό έπρεπε να πλένονται πρώτα στα νερά του ποταμού Έρκυνα και στη συνέχεια να προσφέρουν θυσίες στους Θεούς.

Τι θα κάνετε | Βόλτα μέσα στο Φαράγγι του Ξηριά Κρύας: Ξεκινάει από το γεφύρι του ρέματος του Αγίου Παντελεήμονος και μέσα από ένα βραχώδες και απόκρημνο τοπίο καταλήγει στις Πηγές της Κρύας. Διασχίζοντας το φαράγγι θα δείτε ένα το ανοιχτό πέτρινο θέατρο. Ο πλακόστρωτος δρόμος διευκολύνει την πρόσβαση σ’ αυτό. Ο δρόμος καταλήγει σ’ ένα πλάτωμα. Αν θέλετε, μπορείτε να ανεβείτε από εδώ τα 700 περίπου σκαλοπάτια που οδηγούν στο εκκλησάκι της Ιερουσαλήμ. Ή μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι να φτάσετε στο Τρίχινο Γεφύρι, που ενώνει τις άκρες του φαραγγιού, αλλά και στα ερείπια του Ναού του Διός Βασιλέως, στο λόφο του Προφήτη Ηλία.

Βόλτα στα κοντινά χωριά του Ελικώνα: Μια μονοήμερη στη Λιβαδειά μπορεί να εντάξει στο πρόγραμμά σας αυτή την επίσκεψη. Σε κοντινή απόσταση από την Λιβαδειά-γύρω στα 30 χλμ.-βρίσκεται μια κορδέλα με πανέμορφα χωριά, αγκαλιασμένα από έλατα. Σημειώστε πως ένα από τα βασικά που μπορείτε να κάνετε εδώ είναι η πεζοπορία στα δάση. Για ξεκούραση ή και για πικ νικ μέσα σε αυτό το υπέροχο τοπίο , μπορείτε να σταματήσετε στην τοποθεσία Αρβανίτσα. Αν επιλέξετε να κάνετε αυτή τη διαδρομή με το αυτοκίνητο, θα περάσετε μέσα από τα χωριά Αγία Άννα (στην οποία λειτουργούν θρυλικές χασαποταβέρνες), Κυριάκι και το παραδοσιακό Ζερίκι.

Μονή Όσιου Λουκά: Βυζαντινό μνημείο, με μεγάλη βαρύτητα σε απόσταση περίπου μισής ώρας από τη Λιβαδειά και μόλις 10 χλμ. από το Δίστομο. Η μονή είναι χαρακτηρισμένη ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και εκτός από τον κεντρικό ναό με τα σπάνια ψηφιδωτά λειτουργεί και ένα μουσείο εντός της.

Ορχομενός: Απέχει 12 χλμ. από τη Λιβαδειά και είναι μια στάση με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ο αρχαιολογικός χώρος φιλοξενεί το θολωτό τάφο ή αλλιώς θησαυρό του Μινύα, ένα σημαντικό εύρημα της Μυκηναϊκής περιόδου αλλά και ένα αρχαίο θέατρο. Σημειώστε ακόμα τον ναό της Παναγίας της Σκριπτούς, το κάστρο αλλά και τις πηγές των Χαρίτων.

Αράχωβα: Και φυσικά στα 30 χλμ. υπάρχει και η διάσημη Αράχωβα, η αρχόντισσα του Παρνασσού. Χτισμένη αμφιθεατρικά, απλώνει τις χάρες της στις νότιες πλαγιές του βουνού και καταλήγει σε χαράδρα όπου ρέει ο ποταμός Πλείστος. Σημείο συνάντησης η κεντρική πλατεία της στα 960 μέτρα υψόμετρο. Όπως ξέρετε ήδη, εδώ μπορείτε να κάνετε ουκ ολίγα-πεζοπορία, σκι, ιππασία, ποδήλατο βουνού κ.ο.κ.