Κλασικό κυπριακό φαγητό, πλούσιο σε θερμίδες αλλά και σε γεύση. Είναι μια πολύ ωραία ιδέα, που θα δώσει ξεχωριστή νότα σ' ένα μπάρμπεκιου με φίλους.
για 6 άτομα
500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
500 γραμ. κιμά αρνίσιο
1-2 κρεμμύδια (τριμμένα)
2 αβγά
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
ψίχα από 2-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
αλάτι, πιπέρι
2 αρνίσιες μπόλιες (σκέπες)
6 κουτ. σούπας γιαούρτι σακούλας
λίγη πάπρικα
6 πίτες (για το σερβίρισμα)
Πλένετε τις μπόλιες με μπόλικο κρύο νερό και τις αφήνετε για λίγο σε ένα μπολάκι με νερό και ξίδι. Μουλιάζετε την ψίχα του ψωμιού και τη στύβετε πολύ καλά μετα χέρια σας για να φύγει όλο το νερό.
Ρίχνετε τους κιμάδες σε βαθύ σκεύος και προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, την ψίχα του ψωμιού, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Ζυμώνετε το μίγμα και πλάθετε μακρόστενα κομμάτια, σαν σουτζουκάκια.
Βγάζετε τις μπόλιες από το νερό, τις στραγγίζετε καλά και τις κόβετε σε μακρόστενα κομμάτια. Τυλίγετε τα σουτζουκάκια ένα-ένα με ένα κομμάτι μπόλιας σαν πακετάκι.
Ψήνετε τις σεφταλιές στα κάρβουνα ή στο γκριλ της κουζίνας σας για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Στο μεταξύ, ανακατεύετε το γιαούρτι με την πάπρικα και σερβίρετε τις σεφταλιές βάζοντας από μια κουταλιά στην κάθε μερίδα.
Χρόνος προετοιμασίας:45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:20 λεπτά
Καλό θα ήταν πριν ψήσετε τις σεφταλιές να τις αφήσετε για μερικές ώρες στο ψυγείο, έτσι ώστε να «σφίξει», το μίγμα του κιμά.
Μπορείτε να φτιάξετε σεφταλιές σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτές που υπολογίζετε ότι θα καταναλώσετε άμεσα και να φυλάξετε τις υπόλοιπες στην κατάψυξη.