20.1.23

Χταποδοκεφτέδες

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο, νόστιμο και εύκολο πιάτο που πάνω απ’ όλα μυρίζει...θάλασσα!

για 6 άτομα
1 κιλό χταπόδι
1 φύλλο δάφνης
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 ντομάτα (τριμμένη)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
ρίγανη
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
άνηθο
φέτες λεμονιού
αλεύρι
λάδι (για το τηγάνισμα)

Καθαρίζετε το χταπόδι, αφαιρώντας το δόντι και τα μάτια του και το βάζετε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, αλάτι και τα φύλλα δάφνης. Το αφήνετε να βράσει, μέχρι να μαλακώσει καλά. Μόλις το βγάλετε το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια, το κόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια.

Ρίχνετε το ψιλοκομμένο χταποδάκι σε βαθύ μπολ και προσθέτετε την ντομάτα, τη ρίγανη, το αλατοπίπερο και τριμμένη φρυγανιά, τόση ώστε να φτιάξετε ένα ομοιογενές μίγμα που να είναι εύπλαστο.

Βάζετε το μίγμα σκεπασμένο στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου και στη συνέχεια πλάθετε μικρά κεφτεδάκια. Αλευρώνετε τους χταποδοκεφτέδες και ζεσταίνετε λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα.

Τους τηγανίζετε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και τους αφήνετε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τους σερβίρετε πασπαλισμένους με άνηθο και φετούλες λεμονιού.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ½ ώρα
Χρόνος τηγανίσματος: 15-20 λεπτά

Μπορείτε να βράσετε το χταπόδι από την προηγούμενη μέρα, να φτιάξετε το μίγμα και να το φυλάξετε στο ψυγείο σας. Έτσι και χρόνο θα κερδίσετε αλλά και οι κεφτέδες σας θα πλάθονται πιο εύκολα.