21.1.23

Τηγανίτες μελιτζάνας

Μοναδική νοστιμιά για τους φίλους της μελιτζάνας. Απολαύστε την με παγωμένη μπύρα!

για 6 άτομα
1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
2 κρεμμύδια (τριμμένα)
½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
½ φλιτζ. τσαγιού κρύο γάλα
½ φλιτζ. τσαγιού χαλούμι (τριμμένο)
2 κουτ. σούπας κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)
2 αβγά
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

για τη σάλτσα
3 κουτ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (ψιλοκομ.)
1 σκελίδα σκόρδο (τριμ.)
1 κονσέρβα ντοματάκια (ψιλοκομ.)
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
λίγο φρέσκο βασιλικό (ψιλοκομμένο)
αλάτι, πιπέρι

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο ώσπου να ροδίσουν. Προσθέτετε τα ντοματάκια, τα φρέσκα μυρωδικά, αλατοπιπερώνετε και βράζετε τη σάλτσα μέχρι να «δέσει».

Πλένετε και καθαρίζετε τις μελιτζάνες, αφαιρώντας και τη φλούδα τους. Τις κόβετε σε κυβάκια και τις ρίχνετε σε σουρωτήρι. Τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις αφήνετε για ½ ώρα τουλάχιστον.

Στη συνέχεια, ξεπλένετε τις μελιτζάνες και τις στεγνώνετε. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε τηγάνι και τις σοτάρετε, μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και, στο ίδιο τηγάνι, σοτάρετε τα κρεμμύδια. Ρίχνετε τις μελιτζάνες και τα κρεμμύδια σε μπολ. Προσθέτετε το γάλα, το αλεύρι, τα αβγό, τα τριμμένα τυριά και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε ώστε να αναμιχθούν και να πετύχετε ένα παχύρευστο μίγμα.

Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε τηγάνι και ρίχνετε 1 γεμάτη κουταλιά από το μίγμα. Μόλις πάρει χρώμα γυρίζετε την τηγανίτα και από την άλλη πλευρά. Μεταφέρετε τις τηγανίτες σε ταψί, τις πασπαλίζετε με το χαλούμι και τις ψήνετε στο γκριλ για μερικά λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε τις τηγανίτες περιχύνοντας με τη σάλτσα ντομάτας.

Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά