21.1.23

Μπακαλιάρος κοκκινιστός

Νόστιμο και πολύ χορταστικό φαγητό, καλή ιδέα για να περιποιηθείτε τους φίλους σας που αγαπούν τα ψάρια!

για 6 άτομα
1 ½ κιλό μπακαλιάρο (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2-3 σκελίδες σκόρδο (τριμμένο)
3-4 ντομάτες (τριμμένες ή ψιλοκομμένες)
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
3-4 πατάτες
2 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
2-3 καρότα
2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό ή ζωμό ψαριού
1 φύλλο δάφνης
ελαιόλαδο
χυμό ½ λεμονιού (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζετε το ψάρι, αφαιρώντας τα λέπια, τα βράγχια και τα εντόσθια. Το ξεπλένετε με άφθονο νερό και το αφήνετε να στραγγίσει.

Καθαρίζετε τις πατάτες, τα πράσα, τα καρότα και τα κόβετε σε ροδέλες ή μικρά κομμάτια.

Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με φαρδύ πάτο τα κομμένα λαχανικά. Από πάνω τοποθετείτε το ψάρι, κομμένο στη μέση ή σε περισσότερα κομμάτια. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τη δάφνη, το λάδι και το ζεστό νερό ή το ζωμό και αλατοπιπερώνετε.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και την τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά. Μόλις το φαγητό πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και το αφήνετε να σιγοβράσει για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και το ψάρι.

Λίγο πριν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε (εάν θέλετε) το χυμό λεμονιού. Σερβίρετε το φαγητό σε μερίδες ζεστό ή χλιαρό.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 35-40 λεπτά