Νόστιμο ορεκτικό αλλά και συνοδευτικό που μπορεί να αντικαταστήσει τον κλασικό πουρέ σε πιάτα με κρέατα ή ψάρια.
για 4-6 άτομα
2 φλιτζ. τσαγιού κόκκινες φακές
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο (τριμμένο)
½ κουταλάκι κάρι
4 φλιτζ. τσαγιού νερό ή ζωμό λαχανικών (ζεστό)
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανό ή κόλιανδρο (ψιλοκομμένο)
λίγο φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (προαιρετικά)
Πλένετε και στραγγίζετε τις φακές. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε τις φακές, το κάρι και το νερό ή το ζωμό. Αφήνετε το φαγητό σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά, μέχρι να λιώσουν οι φακές και να απορροφήσουν τα υγρά τους.
Σερβίρετε τη φάβα σε βαθιά πιάτα ή σε μπολ, γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 λεπτά
Οι κόκκινες φακές πωλούνται σπασμένες και δεν χρειάζονται μούλιασμα. Μαλακώνουν και λιώνουν ύστερα από 20 λεπτά περίπου και γίνονται σαν κρέμα.