26.1.23

Στρούντελ με ελιές

Δυνατός, πεντανόστιμος μεζές που μπορείτε να απολαύσετε με το κρασί ή την παγωμένη μπύρα σας.

για 4 άτομα
2 φύλλα σφολιάτας
1 ½ φλιτζ τσαγιού ελιές μαύρες (χωρίς κουκούτσι)
8 φέτες σαλάμι ή ζαμπόν (ψιλοκομμένες)
8-10 κουτ. σούπας παρμεζάνα (τριμμένη)
λίγη μαντζουράνα (φρέσκια) ή δεντρολίβανο (ψιλοκομμένο)
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3-4 κουτ. γλυκού μουστάρδα
λάδι ή βούτυρο

Ρίχνετε τις ελιές στο μπλέντερ, προσθέτετε την παρμεζάνα, το σαλάμι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και τη μαντζουράνα. Τα χτυπάτε για λίγο, μέχρι να πολτοποιηθούν.

Απλώνετε σε καθαρό πάγκο τα φύλλα της σφολιάτας. Μοιράζετε σε όλη την επιφάνειά τους το πολτοποιημένο μίγμα με τις ελιές. Απλώνετε καλά το μίγμα με την ανάποδη ενός κουταλιού.

Τυλίγετε τα φύλλα σε ρολά και κλείνετε καλά τις άκρες τους, κολλώντας τες με λίγο νερό. Τα τοποθετείτε σε ελαφρά βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί.

Ψήνετε τα ρολά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.

Βγάζετε τα ρολά από το φούρνο και περιμένετε 10-15 λεπτά, να κρυώσουν.

Τα βάζετε σε πιατέλα, τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες και σερβίρετε.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά