26.1.23

Ρολά μελιτζάνας με φέτα

Πεντανόστιμο μεζεδάκι, καλή επιλογή για να απολαύσετε με φιλική συντροφιά το κρασί ή τη μπύρα σας.

για 6 άτομα
4 μελιτζάνες φλάσκες (μέτριες)
350 γραμ. τυρί φέτα (σε μπαστουνάκια)
1 κουτί ντοματ. κονκασέ ή 3-4 φρέσκιες ψιλοκομμένες ντομάτες
1 μέτριο κρεμμύδι (τριμμένο)
2 σκελ. σκόρδο (λιωμένο)
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
φύλλα από 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό
αλάτι, πιπέρι
λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)
λάδι (για το τηγάνισμα)

Καθαρίζετε τις μελιτζάνες, τις πλένετε και τις κόβετε σε μακρόστενες λωρίδες. Στη συνέχεια τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους. Κατόπιν, τις σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας, τις αλείφετε με ελαιόλαδο και τις τηγανίζετε σε αντικολλητικό σκεύος να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα: τσιγαρίζετε σε ένα κατσαρολάκι το κρεμμύδι, προσθέτετε το σκόρδο και τις ντομάτες. Ανακατεύετε και ρίχνετε το κρασί, το μισό βασιλικό, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει μια 10 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει.

Παίρνετε τις τηγανισμένες λωρίδες μελιτζάνας, τοποθετείτε στη μια άκρη τους 1 μπαστουνάκι φέτα και τις τυλίγετε σε ρολό. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για όλες τις μελιτζάνες.

Ρίχνετε λίγη από τη σάλτσα που ετοιμάσατε σε ταψί και από πάνω τοποθετείτε τα ρολάκια της μελιτζάνας. Περιχύνετε με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, σε μέτρια θερμοκρασία για 40-45 λεπτά. Σερβίρετε τα ρολάκια σε πιατέλα ή σε ρηχό πιάτο, πασπαλισμένα με τον υπόλοιπο βασιλικό.

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40-45 λεπτά

Μπορείτε να τα σερβίρετε σκέτα σαν ορεκτικό, αλλά και σαν συνοδευτικό για ένα κυρίως πιάτο με μοσχάρι κατσαρόλας, αρνί φούρνου, κοτόπουλο, ακόμα και ψάρι.