Πικάντικο ορεκτικό, ένας εξαιρετικός μεζές για το ουζάκι ή το κρασί σας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
για 4-6 άτομα
½ κιλό σαρδέλες
½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
2 κουτ. της σούπας σιμιγδάλι χοντρό
½ κουτ. του γλυκού πιπέρι καγιέν
ελαιόλαδο
αλάτι
1-2 πιπερίτσες τσίλι (ψιλοκομμένες)
1-2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
½ λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
για το σερβίρισμα
3-4 φρέσκιες ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
Πλένετε τις σαρδέλες, αφαιρείτε το κεφάλι και τη ραχοκοκαλιά τους και τις ανοίγετε σε φιλέτα, χωρίς να τις χωρίσετε εντελώς στα δύο. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε να στραγγίσουν καλά.
Ανακατεύετε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το πιπέρι καγιέν μέσα σε μπολ και αλευρώνετε τις σαρδέλες.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και αφού κάψει καλά, τηγανίζετε τις σαρδέλες νια μερικά λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές και από τις δύο πλευρές. Τοποθετείτε τις σαρδέλες σε πιατέλα και τις διατηρείτε ζεστές.
Σουρώνετε το λάδι του τηγανιού και το ξαναβάζετε πίσω. Προσθέτετε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και το βάζετε στη φωτιά. Ρίχνετε το σκόρδο, τις πιπερίτσες, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και το μισό μαϊντανό.
Βράζετε τη σάλτσα για 5 λεπτά και περιχύνετε με αυτήν τις σαρδέλες. Βάζετε σε πιατέλα τις ροδέλες της ντομάτας και πάνω από κάθε ντομάτα, μια σαρδέλα. Πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.
Χρόνος προετοιμασίας: 45-50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 15-20 λεπτά