26.1.23

Μπρουσκέτες με χταπόδι

Πικάντικο ορεκτικό, ιδανικό για το ουζάκι. θα το απολαύσετε μια καλοκαιρινή βραδιά με φιλική συντροφιά.

για 6 άτομα
12 φέτες ψωμιού
1 χταπόδι (1 κιλό περίπου)
ρίγανη
αλάτι
ελαιόλαδο
ξίδι
1-2 πράσινες πιπεριές (μακριές και γλυκές)

για την τυροκαυτερή
500 γραμ. τυρί φέτα
2 πιπεριές (μακριές, καυτερές)
¼ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1-2 κουτ. σούπας ξίδι

Ετοιμάζετε το χταπόδι από την προηγούμενη μέρα: το καθαρίζετε, το πλένετε και το βράζετε σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και λίγο ξίδι. Το αφήνετε να βράσει μέχρι να μαλακώσει καλά. Το στραγγίζετε και το αφήνετε να κρυώσει. Στη συνέχεια κόβετε τα πλοκάμια του, το ρίχνετε σε ένα μπολ με ξίδι, ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη και το αφήνετε σκεπασμένο στο ψυγείο σας μέχρι την επομένη.

Παράλληλα ετοιμάζετε την τυροκαυτερή: ψήνετε τις πιπεριές στο γκριλ του φούρνου σας και στη συνέχεια, τις ξεφλουδίζετε και αφαιρείτε τα σποράκια τους. Τις ρίχνετε στο μπλέντερ ή στον κόφτη των λαχανικών και τις χτυπάτε για λίγο. Στη συνέχεια προσθέτετε το τυρί, το λάδι και το ξίδι. Τα χτυπάτε για λίγα όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα λείο μίγμα σαν αλοιφή.

Στο μεταξύ, τηγανίζετε ή ψήνετε στο γκριλ του φούρνου σας τα ψωμάκια, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Στραγγίζετε το χταπόδι από τη μαρινάδα του.

Αλείφετε τα ψωμάκια σας με λίγη τυροκαυτερή και από πάνω τοποθετείτε ένα κομμάτι χταπόδι και ένα κομμάτι από τη γλυκιά πιπεριά. Σερβίρετε σε πιατέλα.

Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά

Μπορείτε αντί για φρυγανισμένα ψωμάκια να ετοιμάσετε το μεζεδάκι σας με διάφορα παξιμάδια της αρεσκείας σας, τα οποία όμως πρώτα θα περιχύσετε με λίγο ελαιόλαδο για να μαλακώσουν.