Οι χυλοπίτες, εκτός από κοκκινιστές γιουβέτσι, μαγειρεύονται και άσπρες, με τυρί φέτα που τους ταιριάζει μοναδικά. Αυτή η χωριάτικη εκδοχή τους, είναι ιδιαίτερα νόστιμη.
για 6-8 άτομα
1 κιλό χυλοπίτες ή λαζάνια
2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
150 γραμ. τυρί φέτα (σκληρή)
αλάτι
πιπέρι λευκό ή μαύρο (προαιρετικά)
Βάζετε σε μια κατσαρόλα περίπου 3 λίτρα νερό και, μόλις βράσει, ρίχνετε λίγο αλάτι και τις χυλοπίτες και τις αφήνετε να βράσουν ανακατεύοντας συχνά.
Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο γάλακτος και τις αφήνετε ώσπου να απορροφήσουν τα υγρά τους.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμες, λιώνετε τη φέτα με πιρούνι και τη ρίχνετε πάνω στις χυλοπίτες, όσο είναι ακόμη πάνω στη φωτιά. Ανακατεύετε και, μόλις πάρουν μια βράση, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρετε. Αν θέλετε, πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 10-12 λεπτά
Μπορείτε να τις απολαύσετε σκέτες σαν κυρίως πιάτο ή μαζί με κάποιο μαγειρευτό ή ψητό κρέας.