Το πιο φημισμένο «τονωτικό» των απανταχού ξενύχτηδων, αλλά και μια δυναμωτική σούπα που «στρώνει» το στομάχι.
για 4-6 άτομα
1 ½ -2 κιλά ποδαράκια (από αρνί ή κατσίκι)
2-3 κουτ. σούπας ξίδι
4-5 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένο)
1 κλαδάκι δεντρολίβανο (προαιρετικά)
1 φύλλο δάφνης
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
μπούκοβο
Ξύνετε τα ποδαράκια πολύ καλά να καθαρίσουν, τα ξεπλένετε με μπόλικο νερό και τα ζεματάτε για 4-5 λεπτά, σε κατσαρόλα με νερό και λίγο ξίδι. Τα στραγγίζετε και τα ξαναπλένετε με κρύο νερό.
Βάζετε σε κατσαρόλα μπόλικο νερό και το αφήνετε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Ρίχνετε τα ποδαράκια, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και τη δάφνη. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και λάδι.
Αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει, μέχρι να μαλακώσουν τα ποδαράκια και να ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο.
Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, τη στραγγίζετε, αφαιρείτε εάν θέλετε τα κόκαλα και τα πετάτε. Πετάτε και το σκόρδο και τα αρωματικά και ξαναρίχνετε τον καθαρό ζωμό στην κατσαρόλα. Προσθέτετε το κρέας από τα ποδαράκια.
Ξαναβάζετε τη σούπα στη φωτιά, την αφήνετε να ζεσταθεί και σερβίρετε αμέσως σε βαθιά πιάτα. Εάν θέλετε, την πασπαλίζετε με μπούκοβο.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα
Για να έχει πιο πλούσια γεύση η σούπα σας, μπορείτε να την αβγοκόψετε: χτυπάτε 1 αβγό μαζί με το χυμό 1 λεμονιού. Ανακατεύετε με λίγο από το ζουμί της σούπας και το ρίχνετε σmν κατσαρόλα.