Ωραία σούπα με κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση, που ξεφεύγει από τα κλασικά ρεβίθια αλλά αναδεικνύει τη νοστιμιά τους!
για 4 άτομα
200 γραμ. ρεβίθια (βρασμένα)
60 γραμ. ρύζι
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 κουτ. σούπας βούτυρο
½ λίτρο ζωμό κότας ή κρέατος (χλιαρό)
400 γραμ. γιαούρτι (στραγγιστό)
λίγο σαφράν (κρόκο)
αλάτι, πιπέρι
Ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το ζωμό, αλατοπιπερώνετε και, μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το ρύζι. Σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι.
Ρίχνετε τα μισά ρεβίθια στο μπλέντερ, προσθέτετε λίγο από το ζωμό που βράζετε το ρύζι και τα πολτοποιείτε. Δέκα λεπτά πριν κατεβάσετε το ρύζι από τη φωτιά ρίχνετε στην κατσαρόλα τα ρεβίθια (ολόκληρα και πολτοποιημένα).
Βάζετε το γιαούρτι σε μπολ και το δουλεύετε για λίγα λεπτά με πιρούνι. Προσθέτετε λίγο-λίγο το γιαούρτι στη σούπα, ανακατεύοντας συνεχώς. Πασπαλίζετε με το σαφράν, αφήνετε τη σούπα να πάρει 1-2 βράσεις και την κατεβάζετε από τη φωτιά.
Σερβίρετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ, όσο είναι ακόμη ζεστή.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά