Δροσερή απόλαυση μικρών και μεγάλων, είναι πάντα ευπρόσδεκτη και ιδιαίτερα η σπιτική.
για 6-8 άτομα
7-8 φλιτζ. τσαγιού μέτριες φράουλες
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
7-8 φλιτζ. τσαγιού νερό
χυμό 1 λεμονιού
Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη μέσα σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύοντας στην αρχή συνεχώς, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Συνεχίζετε το βράσιμο για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα μέτριο σιρόπι, και το αφήνετε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.
Πλένετε τις φράουλες, τις καθαρίζετε και τις πολτοποιείτε στο μπλέντερ ή στο μύλο των λαχανικών. Περνάτε τον πουρέ της φράουλας από ψιλό τρυπητό ή τουλπάνι. Τον ρίχνετε στο σιρόπι, προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και ανακατεύετε (εάν θέλετε, βάζετε το μείγμα για λίγο στο ψυγείο, για να κρυώσει περισσότερο).
Στη συνέχεια, βάζετε το μείγμα στην παγωτομηχανή ή σε ένα μεταλλικό μπολ στην κατάψυξη και το αφήνετε να παγώσει καλά. Εάν το βάλετε σε μπολ, θα πρέπει μετά από 1 ώρα να το βγάλετε και να το ανακατέψετε καλά για να μην πιάσει πάγο. Θα επαναλάβετε την ίδια διαδικασία τουλάχιστον άλλη μια φορά, πριν το αφήσετε να παγώσει καλά.
Σερβίρετε τη γρανίτα σε ψηλά ποτήρια, γαρνίροντας εάν θέλετε με ολόκληρες φράουλες ή με φυλλαράκια δυόσμου ή μέντας.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος παγώματος: 6-8 ώρες
Υπάρχει ένας πρακτικός τρόπος για να καταλάβετε εάν η πυκνότητα της γρανίτας είναι η σωστή: ρίχνετε ένα καλά πλυμένο ωμό αβγό στο τελικό μείγμα. Το αβγό θα πρέπει να μισοβυθιστεί, να μείνει δηλαδή απ' έξω ένα μικρό μέρος του. Εάν το αβγό βυθίζεται ολόκληρο, θα πρέπει να προσθέσετε κι άλλη ζάχαρη. Εάν σχεδόν επιπλέει, θα πρέπει να βάλετε περισσότερο νερό.