Υπάρχουν μέρη στην ηπειρωτική Ελλάδα που μοιάζουν με νησιά αλλά ο οικισμός στα Τριζόνια, όντας γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτιστικά κομμάτι της Φωκίδας, μοιάζει με ορεινό χωριό που «φύτρωσε» δίπλα στη θάλασσα. Tα κεραμίδια στις στέγες των σπιτιών με τα μεγάλα παράθυρα ενισχύουν αυτή την «ορεινή» αίσθηση. Το βέβαιο είναι πως το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το τοπίο όπου εναλλάσσεται το πράσινο της φύσης με το γαλάζιο της θάλασσας είναι κάτι παραπάνω από γοητευτικό και σίγουρα ιδιαίτερο. Στην ιστορία και μυθολογία του τόπου περιλαμβάνεται και το ενδιαφέρον του Αριστοτέλη Ωνάση να αγοράσει κάποτε τα Τριζόνια, πριν τελικά «συμβιβαστεί» με τον Σκορπιό.
Σύμφωνα με όσα λένε στο νησί, αυτό συνέβη τη δεκαετία του 1960 και η απάντηση των ντόπιων ήταν «ο Παράδεισος δεν πουλιέται». Ακόμα και να έχει στοιχεία υπερβολής, η ιστορία δείχνει πόσο πολύ δεμένοι είναι οι μόνιμοι (και οι εποχικοί) κάτοικοι με τον τόπο τους. Το γεγονός ό,τι ακόμα και τώρα έχει περίπου 50 μόνιμους κατοίκους ακόμα και στον πιο βαρύ χειμώνα, ενώ όποιος κατάγεται από εδώ και έχει σπίτι θα φροντίσει να έρθει κάθε χρόνο, ακόμα και έστω για Σαββατοκύριακο όπως και ο πολύ φροντισμένος οικισμός το αποδεικνύουν περίτρανα. Πριν δούμε πιο αναλυτικά τα λίγα (δεν χρειάζεστε και πιο πολλά) αλλά όμορφα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στα Τριζόνια να αναφερθούμε και στις επικρατέστερες θεωρίες για την προέλευση του ονόματος τους.
Η «πραγματιστική» λέει πως το το όνομα τους αποτελεί παραφθορά του τριονήσια, όνομα που περιέγραφε το σύμπλεγμα που περιλαμβάνει τρία κύρια νησιά (Τριζόνια, Άγιος Ιωάννης και Πρασούδι). Η πιο «ρομαντική» λέει πως το νησί πήρε το όνομα του από το έντομο με τον χαρακτηριστικό ήχο, το οποίο ζει σε μεγάλους αριθμούς στην ευρύτερη περιοχή και το οποίο σχεδόν σίγουρα θα ακούσετε όταν έρθετε εδώ.
Oι παραλίες: Μία γρήγορη βουτιά μπορείτε να την κάνετε και στην οργανωμένη πλαζ του λιμανιού αλλά αν παραμείνετε πάνω από ένα βράδυ στα Τριζόνια «επιβάλλεται» να γνωρίσετε και τις άλλες παραλίες του νησιού. Για να φτάσετε στα Άσπρα Χαλίκια θα χρειαστεί να περπατήσετε 20-25 λεπτά σε χωμάτινη διαδρομή η οποία έχει ανηφόρες και κατηφόρες, καλό είναι λοιπόν να φοράτε παπούτσια και όχι σαγιονάρες. Η παραλία έχει πάρει το όνομά της από το άσπρο βότσαλο, υπάρχουν δέντρα για φυσική σκιά ενώ η νότια τοποθεσία της την προστατεύει από τους βοριάδες. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη επομένως αν βρεθείτε εδώ κάποιο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου ή του Αυγούστου καλό είναι φροντίσετε να έρθετε σχετικά νωρίς και φυσικά με προμήθειες τουλάχιστον σε νερό.
Η Πούντα ή Κόκκινη Παραλία είναι από τις ιδιαίτερες ελληνικές παραλίες. Θα φτάσετε εδώ ακολουθώντας χωματόδρομο για περίπου 30 λεπτά. Πλησιάζοντας στην παραλία θα νομίζετε πως στην ακτή υπάρχουν σπασμένα κεραμίδια, στην πραγματικότητα είναι κόκκινα βότσαλα τα οποία έχουν δώσει το όνομα στην παραλία. Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και συνήθως ήρεμα, το μοναδικό μειονέκτημα είναι πως υπάρχει μόνο ένα δέντρο για φυσική σκιά, επομένως θα πρέπει να έρθετε εδώ με την ομπρέλα σας ή απογευματινές ώρες. Στο νησί υπάρχουν και παραλίες που δεν είναι εύκολο να φτάσετε με τα πόδια, Μία τέτοια είναι η παραλία Μονόλιθος. Όμως υπάρχει δυνατότητα να τις επισκεφτείτε κατόπιν συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες των πλοιαρίων.
Πεζοπορία ανάμεσα στα δέντρα: Σε ένα νησί με συνολική έκταση 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα χωρίς αυτοκίνητα η διαφοροποίηση της πεζοπορίας από τη μετακίνηση για πρακτικούς λόγους είναι σχετική. Απλά πέρα από τις φορές που θα περπατήσετε για φτάσετε στην παραλία αξίζει να διασχίσετε το μονοπάτι της βόρειας πλευρά του νησιού το οποίο καταλήγει στο ακρωτήρι της Κοχύλας. Θα περπατάτε έχοντας θέα στις ακτογραμμές της Φωκίδας και τους παραθαλάσσιους οικισμούς ενώ θα περιβάλλεστε από πλούσια δασική βλάστηση. Αν δεν κάνετε στάση δεν θα χρειαστείτε πάνω από 20 λεπτά για να φτάσετε στο ακρωτήρι. Μια άλλη ενδιαφέρουσα και ήπια περιπατητική διαδρομή είναι εκείνη που ξεκινά ξεκινά από τον οικισμό και καταλήγει στην βραχώδη ακτή που βρίσκεται απέναντι από τη νησίδα Πλάνεμι. Όσοι είστε φίλοι του snorkelling αξίζει να την κάνετε καθώς μετά από 2 χιλιόμετρα, θα αντικρύσετε κρυστάλλινα νερά με υπέροχο βυθό.
Τι να δείτε στην περιοχή: Ομολογουμένως αξιοθέατα με την κλασική έννοια του όρου δεν υπάρχουν στα Τριζόνια. Αξιοθέατο είναι ολόκληρο το νησί με την όμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το πολύ πράσινό, την προσεγμένη ήσυχη μαρίνα των ιστιοφόρων και τους ευγενικούς και φιλόξενους ντόπιους. Αν όμως επιλέξετε τα Τριζόνια για τη διαμονή σας αξίζει να επισκεφθείτε και τις απέναντι ακτές της Στερεάς με τις όμορφες παραλίες της Σπηλιάς και της Γλυφάδας. Λίγο πιο μακριά βρίσκεται η πολύ δημοφιλής παραλία της Χιλιαδούς και το Μοναστηράκι με το Παραθάλασσο, τη μικρή κλειστή λιμνοθάλασσα που οι ντόπιοι αποκαλούν γαλάζια λίμνη εξαιτίας των χρωμάτων της.
Και αφού θα φτάσετε έως εδώ αξίζει να επισκεφθείτε την πόλη της Ναυπάκτου με τη μεγάλη ιστορία και τα σημαντικά μνημεία. Αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του να πας διακοπές σε ένα μικρό όμορφο νησί χωρίς αυτοκίνητα είναι ακριβώς πως είσαι σε ένα μικρό όμορφο νησί χωρίς αυτοκίνητα. Οπότε σας προτείνουμε να αφιερώσετε (τουλάχιστον) ένα τριήμερο χαλάρωσης και slow living στα Tριζόνια.
Φαγητό-Ποτό: Στην οργανωμένη πλαζ του νησιού βρίσκεται το Island Bar Restaurant Trizonia, μια σίγουρη all day επιλογή στην οποία μπορείτε να απολαύσετε το ποτό, τον καφέ ή το φαγητό σας στα διαλλείματα από τις βουτιές. Στο Πόρτο Τριζόνια θα φάτε εξαιρετική γαριδομακαρονάδα και άλλα θαλασσινά σε προσιτές τιμές.
Όστρια: Στην Όστρια υπάρχει επίσης εξαιρετική ποιότητα και καλές τιμές στα θαλασσινά αλλά εμείς ξεχωρίσαμε τα μαγειρευτά τους. Επίσης όσο αν φαίνεται επίσης παράξενο για ένα τόσο μικρό μέρος στο Saloon θα βρείτε εξαιρετικές επιλογές σε comfort food όπως, πίτσα, μακαρονάδες και μεξικάνικα πιάτα.
Διαμονή: Στα Τριζόνια υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και σπίτια αλλά και τρία ξενοδοχεία. Το Boutique Hotel Ίασμος είναι το πρώτο που θα δείτε μετά την άφιξη σας στο νησί. Το Trizonian Bay Hotel είναι πολύ κοντά στην οργανωμένη πλαζ του νησιού ενώ το Δρύμνα βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο με θέα στη μαρίνα των ιστιοφόρων. Δεν χρειάζεται να τονιστεί πως οποιοδήποτε κατάλυμα σε νησί έκτασης 2,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχει θέα στη θάλασσα και εύκολη πρόσβαση σε αυτήν.
Πώς θα πάτε: Τα Τριζόνια απέχουν 276 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 50 από την Πάτρα. Θα φτάσετε με το αυτοκίνητο σας στο παραλιακό χωριό Χανιά και από εκεί θα πάρετε το πλοιάριο για ένα ταξίδι πέντε λεπτών. Την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει τουλάχιστον ένα δρομολόγιο ανά μία ώρα από νωρίς το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα.