'Ισως εδώ, ανάμεσα σε επτά ορεινούς όγκους, αμέτρητες ψηλές κορυφές και χιλιάδες δέντρα, επιβιώνει ακόμη η αυθεντική εικόνα της ελληνικής υπαίθρου. Ασφαλώς και έχει τουριστικές υποδομές η Ανω Χώρα, αλλά η ευρύτερη περιοχή, με τη δύσκολη πρόσβαση και τα μικρά χωριά με τους λιγοστούς κατοίκους, μοιάζει ανόθευτη στο πέρασμα του χρόνου. Δίπλα στην κεντρική πλατεία του χωριού, ο Καρνάβαλος, όπως λεγόταν το παλιό λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Ναύπακτο στην Ανω Χώρα, στέκει καλογυαλισμένος, ενισχύοντας αυτή τη νοσταλγική ατμόσφαιρα. Το συγκεκριμένο όχημα εκτέλεσε το τελευταίο του δρομολόγιο το 1983, ύστερα από περίπου 30 χρόνια καθημερινών διαδρομών στους δύσκολους δρόμους του ορεινού δικτύου της Ναυπακτίας.
Χτισμένη σε υψόμετρο 1.050 μ., στην ελατοσκέπαστη πλαγιά των νότιων απολήξεων των Βαρδουσίων, η Άνω Χώρα θα αποτελέσει τη βάση για τις εξορμήσεις σας τόσο σε κοντινά χωριά όσο και στα φυσικά τοπία της περιοχής. Οι φθινοπωρινές θερμοκρασίες είναι κατάλληλες για πεζοπορία. Το δίκτυο μονοπατιών πατάει πάνω στις παλιές στράτες που ένωναν τα χωριά, όπως αυτή που οδηγεί από την Άνω Χώρα στον οικισμό Αμπελακιώτισσα. Το μονοπάτι διασχίζει το φαράγγι του Κάκαβου και απαιτεί περίπου 21/2-3 ώρες για να φτάσετε από το ένα χωριό στο άλλο.
Μια πιο εύκολη διαδρομή είναι η κυκλική, που ενώνει την Άνω με την Κάτω Χώρα (περίπου 5 χλμ, 2 ώρες). Στην Αμπελακιώτισσα αξίζει να επισκεφθείτε το.ομώνυμο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας, χτισμένο το 1456 σε κατάφυτο λόφο. H πλατεία του χωριού Πλάτανος μοιάζει με σκηνικό ελληνικής ταινίας της δεκαετίας του 1960, ενώ, αν οδηγήσετε μέχρι την Ελατού, θα σας εντυπωσιάσει το φυσικό περιβάλλον κατά μήκος της διαδρομής.
Κείμενο
ΛΙΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ