Εντυπωσιακό και ιδιαίτερο φαγητό, ότι καλύτερο για ένα κυριακάτικο τραπέζι με εξαιρετικούς καλεσμένους που θέλετε να περιποιηθείτε ιδιαίτερα!
για 6 άτομα
1.000-1.250 γραμ. αρνί (μπούτι ή σπάλα)
½ κιλό πατάτες
½ κιλό καρότα (σε ροδέλες)
300 γραμ. αρακά
2-3 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
350 γραμ. ανθότυρο ή μυζήθρα (σε κύβους)
1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
ρίγανη
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
λιωμένο βούτυρο
½ κιλό φύλλο κρούστας
αλάτι, πιπέρι
Κόβετε το αρνί σε μερίδες, το αλατοπiπερώνετε και το πασπαλίζετε με τη ρίγανη. Ζεσταίνετε το λάδι σε κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια. Προσθέτετε το κρέας και 1-2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και το βράζετε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα και αφού το ξεκοκαλίσετε, ρίχνετε τα ψαχνά του στην κατσαρόλα μαζί με τα καρότα και τον αρακά και αφήνετε να βράσουν όλα μαζί, για 10 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ, καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και τις τηγανίζετε σε άλλο σκεύος με λίγο λάδι. Στραγγίζετε το κρέας με τα λαχανικά και τα αφήνετε να μισοκρυώσουν.
Παίρνετε τα φύλλα κρούστας ανά δύο, τα απλώνετε σε καθαρό πάγκο και τα κόβετε κατά μήκος σε 2-3 λωρίδες. Αλείφετε το πάνω φύλλο με βούτυρο και τοποθετείτε στην άκρη του λίγη ποσότητα από το κρέας με τα λαχανικά, τις πατάτες και το τυρί. Πασπαλίζετε με άνηθο, αλατοπιπερώνετε και τυλίγετε τα φύλλα σαν πακέτα. Επαναλαμβάνετε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και τα υλικά της γέμισης.
Τοποθετείτε τα πακετάκια σε βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφετε με λιωμένο βούτυρο και τα ψήνετε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Σερβίρετε σε ατομικά πιάτα ή σε πιατέλα στη μέση του τραπεζιού.
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
Μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια σπιτική τυρόπιτα και μια σαλάτα από φρεσκοκομμένα λαχανικά εποχής.