7.3.23

Χοιρινό με σκόρδο και καρύδια

Ιδιαίτερο φαγητό, χορταστικό και χειμωνιάτικο, με την έντονη παρουσία του σκόρδου να το χαρακτηρίζει, είναι γνωστό σε πολλές περιοχές σαν «σαλμί».

για 8 άτομα
1 ½ κιλό χοιρινό από μπούτι (σε μερίδες)
2 κεφάλια σκόρδα
2 φλιτζ. τσαγιού λάδι
½ ποτήρι κρασιού κρασί
χυμό 1 λεμονιού
2-3 ξύλα κανέλας
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
4 κουτ. σούπας καρυδόψιχα (χοντροκομμένη)
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Ρίχνετε σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει τα σκόρδα με τα φλούδια τους και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα στραγγίζετε, τα ξεφλουδίζετε και τα λιώνετε σε πιάτο, με το πιρούνι.

Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρέας, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Σβήνετε το κρέας με το κρασί και περιμένετε 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τα λιωμένα σκόρδα, τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νερό, την κανέλα, το χυμό λεμονιού, λίγο ζεστό νερό και αλατοπιπερώνετε.

Σιγομαγειρεύετε το φαγητό με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνετε στην κατσαρόλα τα καρύδια. Ανακατεύετε και περιμένετε να πάρουν μια βράση.

Κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά, περιμένετε για μερικά λεπτά και σερβίρετε σε μερίδες.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά

Προσοχή: όταν θα ρίξετε τα καρύδια στο φαγητό, δεν πρέπει να τα αφήσετε περισσότερο από μερικά λεπτά, γιατί αν τα καρύδια παραμαγειρευτούν μαυρίζουν.