Νόστιμο, μερακλίδικο αλλά βαρύ φαγητό, ιδανικό για τα μεσημέρια της Κυριακής ή για κάποια άλλα εξαιρετική περίσταση.
για 6-8 άτομα
2 κιλά αγριογούρουνο (σε μερίδες)
1 ½ - 2 κιλά κρεμμυδάκια
4-5 σκελίδες σκόρδο
2-3 φύλλα δάφνης
μερικούς κόκκους μπαχάρι
1-2 φρέσκες ντομάτες
1 ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
½ φλιτζ. τσαγιού ξίδι
αλάτι
για τη μαρινάδα
2 ποτηράκια λευκό κρασί
ξίδι
1 κρεμμύδι (κομμένο στα 4)
1 καρότο
σέλινο
μαϊντανό
2 φύλλα δάφνης
γαρίφαλα
κόκκους μαύρου πιπεριού
Αναμιγνύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε βαθύ σκεύος με καπάκι. Πλένετε το κρέας, το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και το βάζετε στη μαρινάδα. Το σκεπάζετε και το αφήνετε στο ψυγείο, για 24 ώρες τουλάχιστον πριν το μαγειρέψετε. Στραγγίζετε το κρέας από τα υγρά της μαρινάδας του και το βάζετε σε γάστρα.
Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια αφαιρώντας τις φλούδες τους χωρίς να τα κόψετε. Τα ξεπλένετε και τα ρίχνετε ολόκληρα στη γάστρα μαζί με το κρέας. Καθαρίζετε τις σκελίδες του σκόρδου και τις ρίχνετε και αυτές ολόκληρες στη γάστρα. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, αφαιρείτε τα σποράκια τους και τις ψιλοκόβετε. Τις ρίχνετε στη γάστρα.
Αλατοπιπερώνετε το φαγητό και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το μπαχάρι και τα φύλλα δάφνης. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και προσθέτετε 1 φλιτζ. τσαγιού από τη στραγγισμένη μαρινάδα. Σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι, το τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 2 ½ -3 ώρες περίπου (ανάλογα με το πόσο τρυφερό είναι το κρέας).
Αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι και σερβίρετε σε μερίδες ή σε πιατέλα στο κέντρο του τραπεζιού.
Χρόνος αναμονής: 24 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 2 ½ -3 ώρες
Εάν το προτιμάτε, μπορείτε να βάλετε περισσότερες φρέσκιες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ στο στιφάδο σας.