Πρωτότυπο και πολύ νόστιμο ρολό για μοσχαρίσιο κρέας, ιδανική πρόταση για το γιορτινό τραπέζι ή τον μπουφέ σας.
για 6 άτομα
1.250 γραμ. μοσχάρι φιλέτο (σπάλα)
4 κουτ. σούπας βούτυρο
1-2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομ.)
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό κρέατος με οδηγίες που θα βρείτε εδώ
80 γραμ. προσούτο
χυμό 1 λεμονιού
άκαυστος σπόγγος μαγειρικής
για τη γέμιση
500 γραμ. σπανάκι (χοντροκομμένο)
4 κουτ. σούπας βούτυρο
2 αβγά
½ φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα (τριμμένη)
εστραγκόν
μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε το βούτυρο και προσθέτετε το σπανάκι. Σκεπάζετε το τηγάνι και το αφήνετε να βγάλει τα υγρά του και να μαραθεί. Το βγάζετε από τη φωτιά και το αδειάζετε σε λεκάνη. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύετε.
Χτυπάτε το μοσχαρίσιο φιλέτο με το σφυρί του κρέατος έτσι ώστε να λεπτύνει. Απλώνετε από πάνω το μείγμα της γέμισης και τυλίγετε το κρέας σε ρολό. Τυλίγετε το ρολό με το προσούτο και όλα μαζί τα δένετε με τον ειδικό άκαυστο σπάγκο μαγειρικής. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρόλα και ροδίζετε το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις μαραθούν κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μεταφέρετε το ρολό με τα υπόλοιπα υλικά σε ταψί. Προσθέτετε το κρασί, το ζωμό και το χυμό λεμονιού.
Τοποθετείτε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε το φαγητό σκεπασμένο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Κατά διαστήματα το βγάζετε από το φούρνο και το περιχύνετε με τα υγρά που υπάρχουν στο ταψί. Ξεσκεπάζετε το κρέας, το αλατοπιπερώνετε, αυξάνετε τη θερμοκρασία και το ψήνετε για 15 λεπτά ακόμη μέχρι να πάρει χρώμα.
Μόλις βγάλετε το ρολό από το φούρνο, αφαιρείτε το σπάγκο και το κόβετε σε φέτες. Σερβίρετε αμέσως σε πιατέλα ή σε μερίδες, περιχύνοντας το κρέας με τη σάλτσα που θα υπάρχει στο ταψί.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 75 λεπτά