Οι ζωμοί είναι η βάση για την παρασκευή πολλών φαγητών όπως ριζότο, διάφορες σούπες, κ.ο.κ.
για το ζωμό κρέατος
1 ½ κιλό ψαχνό από μοσχάρι ή βοδινό (κιλότο, ποντίκι κ.ά.)
1 κιλό κόκαλα από μοσχάρι ή βοδινό (σπασμένα)
6 λίτρα νερό
3-4 καρότα
2 κρεμμύδια
1 πράσο
1-2 ρίζες και κλαδάκια σέλινο
1 ματσάκι μαϊντανό
κόκκους μαύρου πιπεριού
αλάτι
1-2 φύλλα δάφνης (προαιρετικά)
Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε σε κομμάτια τα λαχανικά.
Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κρέας με τα κόκαλα και προσθέτετε το νερό. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση. Με μια κουτάλα αφαιρείτε τον αφρό που θα σχηματίζεται στην επιφάνεια του νερού. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα λαχανικά, το αλάτι και το πιπέρι. Σιγοβράζετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για 4-5 ώρες.
Μόλις κατεβάσετε την κατσαρόλα από τη φωτιά στραγγίζετε το ζωμό, περνώντας τον πρώτα από σουρωτήρι και τη δεύτερη φορά πάλι από σουρωτήρι, στρωμένο με τουλπάνι και τον αφήνετε να κρυώσει.
Όταν ο ζωμός κρυώσει, το λίπος, που θα μοιάζει με ζελέ, θα ανέβει στην επιφάνεια κι έτσι εύκολα θα το αφαιρέσετε με ένα κουτάλι. Έπειτα, βάλτε το ζωμό στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ανάλογα με το πότε θα τον χρειαστείτε.
Χρόνος προετοιμασίας:20 λεπτά
Χρόνος βρασίματος:4-5 ώρες
Για ευκολία μπορείτε, αφού κρυώσουν καλά οι ζωμοί, να τους βάλετε σε ειδικά πλαστικά σακουλάκια ή σε παγοθήκες και να τους καταψύξετε. Θυμηθήτε να συνοδεύονται από μια ετικέτα με την ημερομηνία παρασκευής.