Εντυπωσιακό και πολύ νόστιμο πιάτο κατάλληλο για επίσημο γιορτινό δείπνο αλλά και για γιορτινό μπουφέ.
για 8 άτομα
1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι (ξεκοκκαλισμένο)
κανελογαρίφαλο (σκόνη)
3-4 κόκκους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
1- 1 ½ φλιτζ. τσαγιού κρασί μαδέρα
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
μερικές φέτες ανανά
κερασάκια γλασέ
μαϊντανό φριζέ (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
άκαυστος σπάγκος μαγειρικής ή δίχτυ για ρολό
Δένετε το κρέας με σπάγκο ή το βάζετε στο ειδικό δίχτυ για ρολό. Το βάζετε αποβραδίς σε μπολ με νερό. Την επομένη το βράζετε σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό, προσθέτοντας το μπαχάρι και το κανελογαρίφαλο για 45 λεπτά περίπου.
Στραγγίζετε το κρέας και με μαχαίρι χαράζετε την επιφάνειά του. Το μεταφέρετε σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι, το αλατοπιπερώνετε και το περιχύνετε με το κρασί. Βάζετε το καπάκι στο σκεύος και ψήνετε το κρέας για 1 ώρα τουλάχιστον.
Βγάζετε το κρέας από το σκεύος όπου ψήθηκε και το μεταφέρετε σε στεγνό ταψί ή σχάρα. Το πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, φροντίζοντας να κολλήσει καλά τριγύρω και το βάζετε στο γκριλ του φούρνου για 10-15 λεπτά περίπου μέχρι να «καραμελώσει» η ζάχαρη.
Βγάζετε το κρέας από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει καλά. Το τοποθετείτε σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο, μέχρι να τα σερβίρετε. Όταν έρθει n ώρα να το σερβίρετε το βάζετε σε πιατέλα και το κόβετε σε φέτες. Το γαρνίρετε με ροδέλες ανανά, κερασάκια γλασέ και μερικά κλωναράκια από μαϊντανό φριζέ.
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 15 λεπτά
Μπορείτε να σερβίρετε το χοιρινό ζεστό και να το περιχύσετε με τη σάλτσα μέσα στην οποία το ψήσατε, αφού τη «δέσετε» πρώτα λίγο.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαδέρα με μαυροδάφνη ή με κάποιο άλλο κρασί.